La Generalitat no es mourà del camí iniciat davant l’amenaça del govern espanyol

  • El TC es reunirà d’urgència dilluns per estudiar les mesures contra Forcadell

VilaWeb
Redacció
30.07.2016 - 02:00

El govern ha reaccionat a la decisió del govern espanyol d’enviar al Tribunal Constitucional l’aprovació al parlament de les conclusions de la comissió del procés constituent, i ho ha fet replicant a l’executiu que ‘no es bellugarà del seu camí profundament democràtic’. La portaveu, Neus Munté, ha remarcat que el full de ruta sobiranista ‘es manté intacte’ i ha considerat que ‘cap tribunal pot passar per sobre la voluntat’ expressada democràticament pels electors als comicis del 27-S.

A més, Munté ha expressat el suport del govern a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i a la mesa en el seu conjunt, davant la possibilitat que se’ls exigeixin responsabilitats penals. ‘Seria inadmissible i inaudit que la presidenta d’un parlament pugui ser apartada de les seves funcions per la decisió d’un tribunal’, ha sentenciat.

La vice-presidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha expressat que ‘cap tribunal pot passar per sobre la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes’, i ha senyalat que davant d’una nova ‘amenaça’ de l’executiu, el Govern català ‘no es mourà del seu camí, que és profundament democràtic i avalat pels vots dels ciutadans i ciutadanes que el passat 27 de setembre es van pronunciar a favor d’un determinat full de ruta, que pel Govern continua intacte’.

Així mateix, Munté ha manifestat el ‘ple suport” del Govern a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a la Mesa de la cambra catalana. A més, ha insistit que el que va passar dimecres passat al Parlament no va ser fruit ‘de la decisió d’una Mesa, d’una majoria parlamentària ni d’un Govern, sinó que respon a centenars de milers de vots d’homes i dones que es van posicionar de manera democràtica a les urnes”.

Per Munté, ‘seria del tot inadmissible i inaudit des d’una perspectiva democràtica que una presidenta d’un Parlament, escollida per la majoria de diputats i diputades d’una cambra sobirana, pogués ser apartada de les seves funcions en base a un determinat tribunal”, ha dit en al·lusió al pronunciament que pugui fer la setmana vinent el Tribunal Constitucional.

D’altra banda, la portaveu no s’ha estat de qüestionar el govern espanyol en funcions del Partit Popular, al qual ha acusat d’estar ‘més motivat en entorpir els actes democràtics que en reforçar-los”, i s’ha referit ‘als més de 200 dies” que han transcorregut des que l’executiu es va sotmetre a la darrera sessió de control al Congrés.

‘Som aquí com a Govern per complir un mandat democràtic, i malgrat totes les dificultats tirarem endavant amb obediència a aquest mandat”, ha proclamat Munté, que també ha apuntat les dificultats ‘enormes per gestionar el dia a dia de les persones”, en una nova al·lusió al govern espanyol, en aquest cas, a la decisió de suspendre determinats articles de la Llei d’Emergència Habitacional aprovada pel Parlament.

El TC es reunirà d’urgència dilluns per estudiar les mesures contra Forcadell
El president del Tribunal Constitucional espanyol, Francisco Pérez de los Cobos, ha convocat d’urgència un ple d’aquesta institució per dilluns a les 12.30 hores per analitzar l’incident d’execució de sentència del govern espanyol contra el parlament i la seva presidenta, Carme Forcadell, per l’aprovació de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent. Entre altres, l’executiu espanyol demana al TC que remeti a la Fiscalia l’actuació de la presidenta del Parlament perquè aquest organisme presenti una querella per la via penal. L’Advocat de l’Estat espanyol ha presentat l’incident d’execució de sentència al registre del TC a dos quarts de tres de la tarda d’aquest divendres, poc després de la seva aprovació per part del consell de ministres en funcions.

La petició del govern espanyol
Hores abans de l’anunci del TC, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sánez de Santamaría ha demanat que el tribunal suspengui i deixi sense efecte la votació de dimecres al parlament, adverteixi a Forcadell, la mesa i el secretari general de la cambra, així com a Carles Puigdemont, de les conseqüències legals derivades del desenvolupament d’aquella decisió i votació, i també la resolució de les sancions (entre 3.000 i 30.000 euros), suspensió de funcions i responsabilitat penal. Ha dit: ‘Exigim a la senyora Forcadell i a la mesa la prohibició expressa de convocar o debatre cap iniciativa que pugui portar al debat de la resolució aprovada.’

La vice-presidenta del govern espanyol ha justificat aquesta petició al TC dient que és obligació de qualsevol govern de l’estat procurar que ‘es respecti la constitució i l’ordenament jurídic’. I ha afegit: ‘No som davant d’un simple desafiament institucional, som davant dels desacataments del constitucional. És una vulneració de la constitució.’

Reacció de Carme Forcadell
Forcadell ha seguit la conferència de premsa de Sáenz de Santamaria al plató del 324. La presidenta del parlament ha dit que ‘a una presidenta no se li pot demanar que renunciï a les seves idees, però sí que se li ha de demanar equanimitat perquè al parlament tothom es pugui expressar’. I ha recordat que ‘el ple del parlament és l’òrgan suprem i quan està constituït és sobirà, i la mesa i la presidència només ordenem el debat’.

A més, Forcadell ha dit que ‘els problemes polítics s’han de resoldre políticament i el govern de l’estat no deixa d’intentar resoldre’ls judicialment’. I ha afegit: ‘El govern espanyol està coartant la llibertat d’expressió del parlament i dels diputats. No ens volen deixar debatre. És molt trist.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any