La Fundació Arrels denuncia que desallotjar persones sense llar només trasllada el problema

  • L'entitat recorda que Barcelona té més de 1.000 sense sostre

VilaWeb
Redacció
18.04.2018 - 13:01
Actualització: 18.04.2018 - 13:49

Després de el desallotjament de l’acampada de persones sense llar de Plaça Catalunya, però també arran de situacions similars que pateixen els sense sostre a Barcelona, la Fundació Arrels ha denunciat que desplaçar les persones que dormen al carrer no és la solució perquè el problema no desapareix sinó que ‘es trasllada’. En un comunicat, l’entitat ha assenyalat que els sense sostre pateixen aquest problema cada matí quan la Guàrdia Urbana els convida a aixecar-se i recollir les seves coses, una operació coneguda com a Diana. El regidor del districte de l’Eixample, Gerardo Pisarello, defensa que en el desallotjament dels sense sostre s’ha atès ‘cas per cas i situació per situació, oferint alternatives a les persones’.

Arrels també recorda que l’actual Ordenança de Civisme recull ‘tractar amb respecte, atenció consideració i solidaritat’ les persones que més ho necessitin per les seves circumstàncies personals o socials. En aquest sentit, la Fundació Arrels creu que el problema de base de l’Ordenança és que estableix que una persona no pot dormir al carrer i no ofereix alternativa a les persones que no tenen llar. Per això, Arrels proposa d’avançar l’objectiu del pla de lluita contra el sensellarisme (2016-2020) i coordinar les accions de la Guàrdia Urbana, els serveis municipals i les entitats. Defensa que la policia local, quan desallotja els sense sostre hauria de posar en coneixement els serveis socials de la ciutat de manera immediata perquè es facin càrrec de la situació.

També aposten per la sensibilització entre els veïns i les veïnes de la ciutat. Segons una enquesta ciutadana, el 75% de veïns consideren el conflicte com una problemàtica significativa i 4 de cada 5 creuen que s’han de recuperar els drets de les persones perquè viure al carrer no és normal. Per aconseguir-ho, Arrels creu que cal tenir accés a un habitatge digne i estable i que mentre això no és possible, aposta per obrir espais petits per tota la ciutat, de baixa exigència, que respectin la privacitat i serveixin per crear vincles amb les persones i saber què necessiten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any