El jutge deixa en llibertat vigilada Hervé Falciani mentre decideix sobre l’extradició a Suïssa

  • Espanya ha activat ara el procés d'extradició que fa cinc anys va refusar

VilaWeb
Redacció
05.04.2018 - 13:06
Actualització: 05.04.2018 - 17:08

El jutge de l’Audiència espanyola Diego d’Egea ha decidit de deixar en llibertat Hervé Falciani però li ha retirat el passaport, li ha prohibit de sortir d’Espanya i l’obliga a presentar-se setmanalment al jutjat fins que no es resolgui el procés d’extradició a Suïssa.

Aquest país el reclama des del 2012, però fins ara Espanya s’hi havia negat. La policia espanyola el va detenir ahir per una nova ordre d’arrest i extradició emesa per Suïssa. Les autoritats espanyoles havien dit que si el detenien ara era per una nova ordre internacional de detenció emesa el 19 de març, però el portaveu del ministeri de Justícia suís les ha contradit i diu que és del maig del 2017. El moviment podria tenir un efecte col·lateral en la situació de Marta Rovira, exiliada al país helvètic i sobre la qual Pablo Llarena va emetre una ordre de detenció internacional.

Falciani és enginyer de sistemes i hom li atribueix la difusió de la famosa ‘llista Falciani’, amb noms de clients del banc suís HSBC que suposadament van evadir imposts d’uns altres països europeus. Suïssa va emetre una ordre de detenció internacional i, després de passar per França, el 2012 va ser detingut a Barcelona. Va ingressar a la presó de Valdemoro tot esperant que l’Audiència espanyola en resolgués l’extradició, però a final d’aquell any va sortir en llibertat provisional.

Finalment, el 8 de maig de 2013 Falciani va restar en llibertat. El tribunal va tenir en compte la col·laboració amb la justícia espanyola i francesa i va decidir de no extradir-lo perquè a Espanya no existeix el secret bancari com a figura legal i perquè va considerar que no era delicte denunciar activitats il·lícites. Suïssa, el 2015, va jutjar Falciani sense la seva presència en el judici i el va sentenciar a cinc anys de presó per revelació de secrets bancaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any