La fira Indilletres es blinda contra la covid-19 i la pluja per omplir de llibres l’Empordà

  • Enguany inaugurarà el festival el guionista Jair Domínguez · Serà demà a la Bisbal d'Empordà

VilaWeb
Sebastià Bennasar
27.08.2020 - 21:50
Actualització: 27.08.2020 - 23:35

El 2018 un grup de lletraferits de la Bisbal d’Empordà va decidir de posar fil a l’agulla per fer créixer el nombre de lectors a la vila i, per extensió, a tota la comarca, tocada per la tramuntana, sí, però també tocada per la passió pels llibres. El resultat va ser l‘Indilletres, una fira que aplega editorials independents i que centra les activitats en debats entorn de temes concrets. Els dos primers anys es va fer el mes de juny, com un estímul per a la venda de llibres més enllà del dia de Sant Jordi i amb vista a la temporada estival quan, a les vacances, tothom fa el bon propòsit de llegir més. Enguany la covid-19 l’ha empesa al darrer cap de setmana d’agost i, per tant, obrirà les portes dissabte. Tanmateix, els organitzadors no comptaven que també s’haurien de blindar contra els elements meteorològics, que preveuen una maltempsada aquest cap de setmana. Per això els actes de dissabte, que tradicionalment es feien a la plaça del Castell de la Vila es faran al pavelló, i alguns a la biblioteca, que és a tocar. La intenció és de poder celebrar la fira amb totes les garanties sanitàries i també a recer del mal temps. I si bé és cert que el pavelló no és ni de bon tros tan bonic com la plaça del Castell, els llibres que s’hi podran veure seran igualment bells. Si hi ha sort i surt el sol, diumenge tornaran a l’emplaçament inicial.

Judit Pujadó, membre de la comissió organitzadora i una de les editores de Sidillà, explica: ‘Quan vam sentir les limitacions de la Generalitat respecte de les reunions de gent, vam patir una mica. Havíem fet molts esforços perquè la fira fos segura, però la Generalitat ens va dir que no hi havia cap obstacle per als actes culturals i que, al contrari, s’havien de celebrar si era possible de fer-los amb seguretat. Vam respirar, però després se’ns ha girat un altre front i per això hem de demanar a la gent que vingui igualment a la fira, que tenim tots els recursos per a emparar-nos tant del virus com de la pluja i que necessitem que la cultura rutlli.’

Malgrat aquestes previsions, els voluntaris ja ho tenen tot a punt perquè una vintena d’editorials independents i dues llibreries de la vila puguin mostrar els llibres als visitants, però sense oblidar els objectius fundacionals: ‘Incentivar els veïns de la Bisbal a la lectura i aconseguir que la vila en general i tota la contrada s’interessi cada vegada més pels llibres.’

Pujadó explica: ‘No ens hem de preguntar pel sentit que té fer fires del llibre independent, sinó quin sentit tindria no fer-ne. Necessitem cada vegada més fires com aquesta, que permetin que els llibres vagin a buscar la gent. Gràcies a això a la Bisbal hi ha un nucli de cultura que va creixent i cada cop més lectors. Tenir els llibres al carrer engresca la gent a llegir. Aquest és el sentit d’aquestes fires.’

Per si calen més estímuls, podem centrar-nos en alguns aspectes de la programació. Dissabte, a banda la inauguració de Jair Domínguez a les 11.00, es farà el lliurament del premi Llucieta Canyà d’obra literària publicada, que arriba a la seva segona edició i que és una de les singularitats de la fira. Hi ha expectativa per a veure en qui recau el guardó després d’haver-se’l endut l’any passat Pere Antoni Pons, per una ressenya al diari Ara. L’estiu és calent després de la darrera polèmica suscitada per Narcís Garolera entorn de Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, i de si tenim realment crítica literària al país o no.

El matí també comptarà amb la presentació de la reedició que ha fet Lapislàtzuli d’Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, un dels cims de la literatura modernista; i amb un recital de poesia d’Ivette Nadal. A la tarda un dels moments més interessants serà el debat sobre llengua i noves tecnologies. ‘En el context actual en què el Departament de Cultura impulsa un estudi per incrementar l’ús del català en el món dels youtubers, instagramers i els influenciadors en xarxes socials, serà d’allò més oportú el debat sobre llengua i noves tecnologies’, expliquen els organitzadors de la fira. David Vila haurà de moderar Valèria Planas (La Incorrecta), el viquipedista Àlex Hinojo i la youtubera Laura Grau. No serà l’únic debat del dia, barrejat amb presentacions literàries. Els traductors també pujaran a l’escenari per debatre sobre l’ofici en aquests moments. Amb Dolors Udina, Jordi Raventós i Valèria Gaillard, moderats per Adrià Pujol.

Diumenge encara hi ha un programa de traca i mocador. Edicions Vibop ha preparat una novetat especial, Simenon i Maigret s’entaulen, que presentarà un dels màxims especialistes en l’autor belga a casa nostra, Xavier Pla. Serà a les 10.30. I a continuació hi haurà un debat sobre novel·la policíaca amb Miquel Aguirre, Pep Prieto i Maribel Torres, organitzat per Llibres del Delicte. El relleu en el debat sembla que serà ben intens: amb el títol ‘Escriure el país’, Adrià Pujol ha de tornar a posar-se en el paper de moderador per veure què en surt, de l’esgrima intel·lectual que prometen Joan Daniel Bezsonoff, Miquel Martín i Joan Benesiu, en un intent de copsar no solament el país sencer des de la seva procedència geogràfica, sinó també des de la seva ànima.

Encara hi ha dos motius més (i totes les presentacions de llibres que no hem esmentat) per no perdre’s la fira. I és que Enric Casasses hi serà present per defensar una vegada més el seu El nus i la flor, un dels llibres de poesia més colpidors dels darrers temps que implica la consagració del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. I com a final de festa, a la tarda, hi haurà una tertúlia-concert sobre el darrer disc de Sanjosex. Tot plegat, un programa cultural de primer ordre al voltant del món del llibre, per anar obrint boca abans de la represa i que confirma i consolida la fira com un referent cultural de primer ordre a l’Empordà. Si la covid-19 i el temps no li fan més la guitza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any