La FIFA prohibeix tirar els penals ‘a la Panenka’

• Panenka va guanyar l'Eurocopa, precisament, amb un gol així

10.06.2016 - 22:00

En l’Eurocopa que es va posar en marxa ahir per primer vegada s’apliquen les noves regles de la FIFA, entre les quals una d’especialment polèmica: la prohibició de tirar els penals ‘a la Panenka’.

Aquesta decisió ha causat una enorme polèmica. El penal ‘a la Panenka’ ha estat considerat a vegades humiliant però al mateix temps sempre s’ha vist com un exercici d’un risc tècnic enorme. Des d’ara tirar un penal d’aquesta manera serà castigat amb targeta groga i l’anul·lació del possible gol.

Precisament va ser amb el penal original que Txecoslovàquia va guanyar l’Eurocopa del 1976.

La final de l’Eurocopa de futbol que enfrontava la selecció de Txecoslovàquia i la d’Alemanya Occidental va acabar en empat (2-2) després de la pròrroga. Els set primers penals van acabar en gol fins que Uli Hoeneß va fallar el seu. Amb un 4-3 a favor, Panenka tenia la possibilitat de convertir el llançament decisiu.

Sota els pals hi havia Sepp Maier, llegendari porter del Bayern de Munic. Panenka es va aproximar a la pilota i, just abans de xutar-la, va fingir xutar cap a un costat. Maier va estirar-se cap a la seva esquerra i Panenka va xutar per la part inferior de la pilota, que s’aixecà un parell de metres iniciant una vaselina. La pilota acabà entrant lentament pel bell mig de la porteria sense que el porter alemany, que ja era a terra, pogués fer res per a evitar-ho. De fet, Panenka, molt segur de si mateix, va començar a aixecar els braços en senyal de victòria instants abans que la pilota entrés a la porteria.