La festa de la carbonera: un record etnològic del passat de les Gavarres

Redacció
04.10.2015 - 06:00

Durant tot el mes d’octubre el Mas Frigola, a Sant Climent de Peralta, recorda l’ofici de carboner, una activitat totalment perduda avui en dia. L’activitat estava molt arrelada a la zona, el massís de les Gavarres, però també era molt freqüent en altres indrets boscosos de tot el país. La festa de la carbonera consisteix en explicar com es feia tot el procés de producció del carbó vegetal amb una enorme pira de troncs i terra que cremarà durant un mes seguit.

Fins a la segona meitat del segle XX el carbó vegetal era un combustible natural molt emprat que a més s’havia elaborat durant segles seguint el mateix procediment. Actualment l’ofici ja s’ha perdut però periòdicament es fan festes i altres activitats per recordar com es feia, com és el cas de la festa de la carbonera. La pira es va començar a muntar dijous passat i té una base de troncs i es cobreix amb una capa de fang. S’hi fa un petit forat a la part superior perquè faci de xemeneia.

L’encesa de la carbonera es farà el 12 d’octubre i cremarà durant quinze dies seguits sota l’atenta vigilància del carboner. La llenya que crema es converteix en carbó de manera natural a través d’una combustió lenta que es fa pràcticament sense oxigen. Paral·lelament a l’activitat, també s’organitzen diversos actes per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del massís de les Gavarres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any