La família de Gustau Muñoz entra la querella contra l’estat espanyol a la justícia argentina

  • L'advocat i mediador Alejandro Nato explica a VilaWeb la gran importància d'aquest pas · Muñoz va ser assassinat per la policia espanyola durant la diada de l'Onze de Setembre de l'any 1978

VilaWeb
Bernat Surroca
23.12.2016 - 11:52
Actualització: 23.12.2016 - 19:44

La família de Gustau Muñoz, assassinat quan tenia 16 anys  per la policia espanyola durant la diada de l’Onze de Setembre de l’any 1978, ha entrat la querella contra l’estat espanyol a la justícia argentina. La querella, presentada per l’advocat i mediador Alejandro Nató, argumenta que l’assassinat de Muñoz és un crim de lesa humanitat i, per tant, no prescriu, i n’acusa les autoritats polítiques espanyoles i els seus autors materials. El text destaca que l’Audiència General Espanyola va arxivar el cas i reclama que es lliuri a l’Argentina la documentació pertinent en relació a aquest crim. Exigeix també que es localitzi José Luís Varela, el policia que va matar Gustau Muñoz, i se li prengui declaració.

Alejandro Nató ha destacat a VilaWeb la importància d’haver entrat aquesta querella. ‘Ens hem presentat com a querellants i això és importantíssim perquè podrem tenir presència en la causa de lesa humanitat i aportar-hi proves, reclamar mesures i tenir accés i seguir els tràmits que es facin’, explica. Ara cal veure si la justícia argentina admet Marc Muñoz com a querellant, perquè la figura del germà no és prevista en el codi processal, malgrat que es pot acceptar en casos excepcionals.

La discussió judicial sobre qui pot ser el querellant pot durar fins al febrer. Segons el codi processal argentí, qui ho pot ser en aquests casos són els pares o els fills de la víctima. És per això que, segons que ha pogut saber VilaWeb, la mare de Gustau Muñoz també podria afegir-se a la querella com a querellant a principi de febrer. Malgrat tot, Nató  és optimista i creu que la justícia acabarà acceptant Marc Muñoz.

‘Haver presentat la querella és un pas fonamental’, diu Nató. ‘Demostra la nostra actitud de fermesa a l’hora de protegir els drets humans’, perquè l’assassinat de Gustau Muñoz és un crim de lesa humanitat, ‘i no prescriuen’.

El franquisme latent a l’estat espanyol
Amb aquesta querella comencen dues línies d’acció: una basada en la justícia internacional contra els crims de lesa humanitat i una altra basada en la difusió, per aconseguir que la informació arribi als criminals i als seus còmplices, molts d’ells encara vius i impunes. Marc Muñoz denunciava la impunitat de la dictadura franquista en aquesta entrevista a VilaWeb, i condemnava ‘la llarga mà del franquisme que encara perdura a l’estat espanyol’.

El document, que va ser presentat públicament a l’Espai VilaWeb a principi de novembre, ha estat entrat al jutjat de Buenos Aires a instàncies del germà de la víctima, Marc Muñoz. La van presentar al consolat de l’Argentina que, a través del mediador Alejandro Nató, l’ha fet arribar al jutjat de la capital argentina. Ha estat redactat amb l’assessorament del Casal Argentí de Barcelona i amb l’ajuda de les Oficines d’Atenció al Ciutadà de Barcelona, en aplicació de la resolució que el consistori de la ciutat de donar suport a les víctimes del terrorisme de l’estat espanyol.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any