La falta d’infermers obliga a suspendre intervencions quirúrgiques programades en uns quants hospitals de Catalunya

  • El sindicat Infermeres de Catalunya diu que la falta d'infermers és un "problema estructural de carència", agreujat per moltes jubilacions

VilaWeb
EFE
24.10.2021 - 11:46
Actualització: 24.10.2021 - 18:25

La recuperació de l’activitat quirúrgica en uns quants hospitals catalans és lenta perquè falten infermers. La manca de personal obliga a reorganitzar les plantilles per poder fer totes les operacions i, en alguns casos, fins i tot, a suspendre’n de programades. El sindicat Infermeres de Catalunya diu que la falta d’infermers és un “problema estructural de carència”, agreujat per moltes jubilacions i per la falta de relleu, atès que no surten prou recursos de les universitats. També critiquen que les condicions precàries de feina van fer que molts professionals se n’anessin a treballar a l’estranger.

Tot plegat es nota sobretot a les sales d’operacions, on no pot treballar qualsevol graduat en infermeria sinó tan sols aquells qui tinguin un màster per a poder instrumentar, una tasca molt especialitzada. Les afectacions són més grans en centres amb plantilles més reduïdes i menys estables, mentre que en grans hospitals com ara Vall d’Hebron i Sant Pau la quantitat d’infermers ha permès de moment d’atendre millor qualsevol eventualitat. Segons fonts sindicals, a l’Hospital de Mataró (Maresme) se suspendran aquestes dues setmanes vinents, per falta d’infermers, vora el 25% de les sales d’operacions de la tarda (entre 8 i 10 setmanals, que fan cadascun d’ells més d’una intervenció durant el torn).

El president del sindicat Metges de Catalunya, el cirurgià Jordi Cruz, també diu que la falta de treballadors ha contribuït a sobrecarregar de feina de doctors i infermers. Fins i tot així, diu, de vegades s’han hagut de cancel·lar també sales d’operacions o moure el personal d’un centre a un altre.

És el “prestamisme laboral” que denuncien els sindicats a l’Hospital General de l’Hospitalet (Barcelonès), que consisteix que infermeres de sala d’operacions d’aquest centre treballen també al Moisès Broggi. Tots dos formen part del Consorci Sanitari Integrat, però l’un és a l’Hospitalet de Llobregat i l’altre a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Com va passar en tots els centres durant els pitjors moments de la pandèmia, els infermers de sala d’operacions del General de l’Hospitalet van estar durant mesos donant suport a les UCI i zones de covid. Però, una volta ha passat la fase més dolenta de la pandèmia i s’ha recuperat l’activitat quirúrgica, després de l’estiu, els infermers continuen “fent d’apagafocs”, treballant entre setmana a l’Hospital General de l’Hospitalet i fent guàrdies de cap de setmana al Moisès Broggi, segons que ha criticat en declaracions a EFE la delegada del sindicat SATSE Montse Benaigues. Benaigues critica que, malgrat aquesta situació, no s’obrin prou places a temps complet per a infermeria a l’Hospitalet.

Però no és fàcil trobar aquest personal especialitzat al mercat, i per això alguns centres formen infermeres que no tenen el màster de sala d’operacions perquè puguin instrumentar en cirurgies poc complexes, com és el cas de l’Hospital Dos de Maig de Barcelona, segons que han assegurat fonts sindicals.

Per una altra banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha declarat que no acomiadaran cap dels professionals sanitaris que han contractat de manera extraordinària per afrontar la pandèmia, perquè esperen de rebre el fons covid previst.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any