La CUP proposa vies legals perquè els municipis expropiïn pisos buits

  • La diputada Maria Sirvent ha assegurat que la normativa actual és 'un instrument afilat que fomenta descaradament polítiques que incentiven l'especulació immobiliària'

VilaWeb
Europa Press
13.02.2018 - 16:11
Actualització: 13.02.2018 - 16:15

La CUP ha presentat un informe que planteja vies legals amb les quals els municipis podrien expropiar definitivament pisos buits de bancs i grans propietaris, davant l’emergència sobre habitatge a Catalunya.

La regidora de Crida per Sabadell (Barcelona) Gloria Rubio ha dit en roda de premsa que l’informe, elaborat amb el Col·lectiu Ronda, assenyala ‘les limitacions que té el marc legislatiu actual, tant autonòmic com estatal’, per expropiar pisos buits, i estableix tres vies legals per fer-ho des de les administracions locals.

El document estableix la possibilitat que els ajuntaments facin un pla local de protecció civil incloent l’emergència residencial ‘com un risc greu de catàstrofe pública’ i ha sostingut que, encara que són plans que s’usen per a catàstrofes naturals, és una via a explorar.

També aposten per elaborar un pla d’obres i serveis, com els que s’utilitzen per fer infraestructures en l’àmbit autonòmic i estatal; i per modificar els plans urbanístics municipals per recollir la possibilitat de fer expropiacions.

Rubio ha defensat que l’habitatge ‘ha de tenir una funció social; ni una funció mercantil ni que vetlli pels interessos econòmics dels privats’. Ha afegit que la situació de l’habitatge és greu i ha criticat que entitats financeres tinguin beneficis mentre ‘segueix havent-hi centenars de persones desnonades’. A més, ha instat la resta de partits que governin en municipis de Catalunya a aplicar aquests procediments, ja que ‘aquest informe no és patrimoni de la CUP’.

La diputada Maria Sirvent ha assegurat que la normativa actual és ‘un instrument afilat que fomenta descaradament polítiques que incentiven l’especulació immobiliària’. ‘Aquestes polítiques d’habitatge passen els interessos dels banquers per davant de les nostres vides i tenen conseqüències molt concretes per a les condicions materials de les vides de les classes populars’, ha dit.

Per això, l’informe dóna instruments a les institucions per garantir els drets i les necessitats de la població i per ‘expropiar els pisos buits dels banquers i grans propietaris’. Sirvent també ha destacat que aquestes expropiacions han de fer-se ‘sobre la base de l’interès públic’, per la qual cosa creu que les entitats bancàries no han de rebre cap compensació perquè ja han estat rescatades amb diners públic.

Refer la llei catalana
La CUP ha recordat que el Tribunal Constitucional espanyol va suspendre la llei contra l’emergència habitacional aprovada en el Parlament que recollia l’expropiació temporal d’habitatges buits –encara que els ‘cupaires’ la consideren insuficient, al·legant que les expropiacions han de ser definitives–.

Sirvent ha dit que la CUP no pot ‘quedar-se de braços plegats’ davant la suspensió de lleis sobre habitatge, i ha apostat per tornar a redactar i aprovar una llei en el Parlament que permeti protegir el dret a l’habitatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any