La CUP convoca avui la renovació del secretariat nacional

  • La dimissió de la meitat dels membres de l'organisme en marca el procés electoral

VilaWeb
Redacció
19.06.2016 - 22:00
Actualització: 19.06.2016 - 22:39

La CUP dissoldrà avui el secretariat nacional de l’organització i convocarà eleccions per a triar-ne un de nou, possiblement el mes vinent. La decisió va ser anunciada la setmana passada, però s’ha precipitat per la dimissió de sis dels membres del secretariat, que es va saber divendres al matí.

La tensió dins la CUP s’ha intensificat, després d’haver-se negat a aprovar el pressupost presentat pel govern al parlament. L’esmena a la totalitat al pressupost va motivar que el president Carles Puigdemont anunciés que al setembre se sotmetria a una qüestió de confiança.

Un sector de la CUP insistia fa mesos a millorar el sistema de presa de decisions. Reclamava sobretot que les qüestions polítiques d’importància fossin decidides per referèndums interns via telemàtica i que els vots del grup parlamentari poguessin expressar d’una manera proporcional el vot de la militància. En les dues decisions més importants de la legislatura, la divisió en dues meitats de la CUP no havia tingut cap reflex en el grup parlamentari, que havia emès un vot unitari.

La carta pública de dimissió
Els membres del secretariat que van dimitir la setmana passada van publicar una carta molt dura que acusava l’organització fins i tot d’allunyar-se de l’estratègia de l’independentisme i que denunciava maniobres ‘sectàries i maquiavèl·liques’ d’una part de l’organització. La dimissió, inesperada perquè ja s’havia anunciat que es convocaria la renovació del secretariat, ha estat considerada una resposta política pública, especialment contra els sectors que s’agrupen entorn de l’organització Endavant.

L’assemblea general de fa un mes a Esparreguera va establir una nova fórmula d’escollir la direcció i alguns sectors, com ara Poble Lliure, demanen que s’apliqui ara. El cas és que els quinze membres del secretariat actual van ser elegits encara no fa un any a Castelló de la Plana i el mandat és de quatre anys. Per tant, el reglament no obliga a canviar-lo, però la crisi interna exigeix un procés de renovació que doni aire i porti noves cares.

Una nova fórmula per al secretariat
Fins ara, el secretariat s’escollia amb candidatures individuals en una assemblea en què els assistents podien votar fins a vuit candidats. Els quinze que aconseguien més vots eren elegits per a la direcció. Això fou canviat a l’assemblea d’Esparreguera –en una proposta defensada per l’ex-diputat Quim Arrufat i Natàlia Sànchez, regidora de Figueres– perquè el resultat de la votació era massa determinat pel lloc on es feia l’assemblea i també per l’organització –Poble Lliure o Endavant– que aconseguia de mobilitzar més simpatitzants.

El nou format d’elecció, que incorpora la possibilitat del vot telemàtic dels militants de la CUP, estableix que onze membres del secretariat siguin elegits amb un format de llistes col·lectives i exigeix el suport del 65% dels vots emesos. A més, els quatre membres restants continuaran essent escollits en candidatures individuals. Segons que han explicat membres de la CUP a VilaWeb, Quim Arrufat treballa en una candidatura que integri membres de sensibilitats diverses i que pugui gestionar els mesos vinents, que es preveuen políticament força complicats.

L’objectiu d’aquesta nova fórmula és que s’imposi un cert consens entre les grans famílies de la CUP abans de l’elecció i es confeccionin llistes amb participació de membres de tots els sectors. Actualment, si un dels sectors podia mobilitzar molts dels seus simpatitzants, tenia la capacitat de col·locar la majoria de candidats a la direcció. Per exemple, l’assemblea de Castelló de la Plana de l’11 de juliol de 2015 va aplegar menys de 300 assistents i la majoria dels secretaris escollits eren més afins a Endavant. El vot telemàtic i el nou sistema de votació vol evitar que la direcció quedi tan decantada.

L’experiència del sorprenent empat de l’assemblea de Sabadell que havia de decidir sobre la investidura d’Artur Mas va portar la formació a preveure qualsevol hipòtesi en el resultat de les votacions internes. En aquest sentit, es va decidir que si en l’elecció del secretariat no hi havia cap llista col·lectiva que aconseguís el suport del 65% dels vots, les onze places es distribuirien de manera proporcional segons els vots aconseguits per cada candidatura presentada.

La preocupació d’alguns membres del secretariat i algunes figures prominents de la formació és que no creuen que el canvi de noms del secretariat impliqui un canvi de les dinàmiques que s’han viscut fins ara. Les posicions entre els dos grans sectors són molt allunyades i les decisions més importants es prenen en reunions específiques del consell polític i del grup d’acció parlamentària. Aquests dos òrgans de direcció no van sofrir modificacions en els canvis d’estatuts i reglaments de l’assemblea de fa un mes. De fet, a Esparreguera es van presentar unes quantes esmenes per fer-hi canvis, però foren refusades pels militants. Concretament, volien eliminar la sobrerepresentació de les organitzacions adherides al grup d’acció parlamentària. Per tant, com que les decisions relatives a la investidura, el pressupost de la Generalitat i el procés cap a la independència les ha de prendre el consell polític i el GAP, la modificació del secretariat no tindrà cap efecte en aquestes qüestions.

Sobre això, diverses fonts de l’organització ja no descarten cap possibilitat, ni tan sols el trencament, especialment si la dinàmica que es va seguir tant en l’elecció del president com en el vot de pressupost es repeteix ara amb la qüestió de confiança.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any