La cuina del Celler de can Roca arriba a la gala dels Oscar

  • Els germans Roca són els responsables d'elaborar l'àpat per a vuit-centes persones del sopar que organitza l'Elton John Aids Foundation, coincidint amb la gala dels Oscar

VilaWeb
Montserrat Serra
03.03.2018 - 22:00
Actualització: 04.03.2018 - 19:26

Avui al vespre a Hollywood, la cuina del Celler de Can Roca protagonitzarà un dels àpats més destacats que se celebren al voltant de la gala dels Oscar. Es tracta del sopar benèfic que organitza la fundació del músic Elton John, dedicat a recaptar diners per a la recerca sobre la sida. L’any passat, el sopar, multitudinari (al voltant de vuit-cents comensals i potser enguany s’arribarà a mil), va recaptar set milions de dòlars. Enguany és l’edició que en fa vint-i-cinc.

És la primera vegada que la cuina catalana arriba a l’espinada del glamur que envolta la gala dels Oscar. Per a aquesta ocasió, els germans Roca han volgut preservar la seva personalitat culinària, des de la cuina mediterrània, combinant la tradició amb l’elegància i finor de la cuina d’avantguarda que els caracteritza. Aquesta és la millor manera de presentar-se, la genuïna, que fa valor internacional d’allò que és local. Joan Roca ho ha explicat així: ‘Cuinarem amb productes locals ‒de la zona de Califòrnia‒ i hi portarem l’esperit de la nostra cuina.’

El menú: un brioix al vapor de tòfona, un caneló a l’estil dels de la mare dels germans Roca, amb pularda, però amb una pasta més fina; consomé vegetal a baixa temperatura amb vieira; llobarro amb una salsa de Chardonnay d’un dels vins de Marimar Torres, que té celler a Califòrnia; i un filet de vedella amb una salsa amb vi de garnatxa del Priorat. Tancarà l’àpat uns llevants clàssics i rocambolescs de Jordi Roca, ‘Cromatisme taronja’, amb elements cítrics i també pastanaga i carabassa. Els vins que es beuran no seran una tria de Josep Roca, sinó que formaran part de l’esponsorització de l’acte.

Cromatisme taronja.

Em pregunto com s’ha d’afrontar un sopar així. Tècnicament no ha de ser més complicat un sopar de mil persones que un de sis, com així ho va demostrar el mateix Celler de Can Roca amb l’àpat d’El Somni. Però, com s’ha imaginat aquest sopar perquè funcioni com un rellotge? Els germans Roca ho han anat explicant: seran cinquanta cuiners per organitzar l’àpat dels vuit-cents comensals.

EL BBVA va patrocinar les diferents gires gastronòmiques dels estius dels germans Roca i el seu equip per mig món, també a la zona de Califòrnia. El seu pas per San Francisco ara fa dos anys els va permetre de conèixer el territori, els seus productes i també restaurants i empreses de restauració. Una d’aquestes empreses, Rockwell, que té experiència en aquests esdeveniments, treballa amb l’equip del celler. Però per entendre l’idioma de la cuina, la filosofia i les tècniques que empra el celler de Can Roca, dos dels xefs de RockwellMartín González i John Feltz, han fet una estada d’uns dies al restaurant de Girona.

Amb tot, més enllà de la tècnica i la gestió de l’organització, sembla que el repte més decisiu ha estat adaptar-se a les diferents intoleràncies i al·lèrgies que pateixen part dels convidats i donar resposta a la seva varietat d’opcions culturals i religioses (hàbits gastronòmics vinculats a cultures, costums, religions ‘i egos també’, segons Josep Roca), que és un plus afegit de dificultat i d’intensitat. Però per aquests germans, els reptes són estímuls.

També podeu llegir aquesta entrevista a  Josep Roca

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any