La confiança empresarial ja no cau per al tercer trimestre

  • La percepció del futur immediat de les empreses catalanes millora lleugerament, després de la fortíssima davallada del mes de març

Jordi Goula
10.07.2020 - 19:50
VilaWeb

La gran majoria dels empresaris del sector de la logística confien a recuperar els nivells anteriors a la crisi del coronavirus abans del primer semestre del 2021. Concretament, ho pensa el 86,3% dels empresaris estatals del sector, segons un informe fet públic aquest matí per Randstad Research. De fet, el 52% confia que haurà reiniciat l’activitat amb total normalitat durant aquest juliol. L’informe destaca que Catalunya va ser la tercera comunitat en volum de contractes signats dins l’estat en el sector. Probablement, aquest serà el primer sector a recuperar l’activitat pre-crisi, en l’esglaonament sectorial successiu previst pel Col·legi d’Economistes i que comentàvem ahir. Ho pensa també el director de la consultora, Valentin Bote, qui afirma: ‘Tot i la destrucció d’ocupació, en comparació amb l’any passat, destaquem que la recuperació en la logística serà ràpida i superior a la mitjana de sectors, d’acord amb la percepció dels empresaris’.

Alguns, doncs, comencen a veure la llum del final del túnel molt a la vora. Altres, la veuen més lluny. Precisament avui, l’Idescat ha fet pública una enquesta molt esperada, perquè té a veure amb la percepció que tenen els empresaris dels mesos vinents i que el 31 de març s’havia desplomat (–30%). És l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya, que ha augmentat un 1,1% per al tercer trimestre del 2020 respecte del trimestre anterior. Com a fet més important, cal destacar que la davallada s’ha aturat i que s’albira un lleugeríssim repunt.

Ara bé, l’augment de l’índex no és uniforme a tots els sectors. Sobretot, es deu a la millora de la confiança en la construcció (7,1%), el comerç (3,9%) i la resta de serveis (2,3%), i empitjoren l’hostaleria i el transport (−5,7%) i la indústria (−2,6%). En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex general cau un 31,4%. Insisteixo que el més important és que s’ha aturat la caiguda, en general. Ha passat igual a la resta de l’estat, si bé no hi ha hagut el mínim repunt d’aquí, perquè l’índex estatal ha estat pla, amb variació del 0%.

Aprofitant la publicació de l’índex de confiança, l’INE ha tret un ‘Mòdul d’opinió sobre l’impacte de la covid-19’ a l’estat espanyol, en què analitza una sèrie de comportaments de les empreses durant els darrers mesos, molts dels quals ja els hem anat comentant en aquestes línies des de diverses perspectives i fonts. La qüestió que m’ha interessat més d’aquesta publicació és la percepció que tenen els empresaris per als sis mesos vinents, amb una mica més de detall sobre què pensen fer i què els preocupa més.

Per exemple, respecte als factors que creuen que poden tenir més impacte en l’activitat dels negocis els sis mesos vinents, els empresaris destaquen sobretot la reducció de la demanda interna (32,7%), l’increment de la morositat (27,0%), la fiscalitat (26,9%) i les dificultats de liquiditat (26,2%). No obstant això, hi ha diferències de certa importància segons els sectors. Així, en el cas de la indústria preocupa més la reducció de la demanda exterior dels seus productes que no pas la liquiditat. En transport i hostaleria, en canvi, la regulació laboral els amoïna més que l’increment de la morositat. I, per últim, al comerç valoren molt més la regulació econòmica i la regulació laboral que no pas la fiscalitat i la liquiditat. Sembla una distribució d’inquietuds sectorials, força de sentit comú.

Pel que fa a les mesures que pensen adoptar els gestors de les empreses els sis mesos vinents, el 23,3% dels enquestats proposa de fer innovacions en els seus processos com a mesura més immediata després de l’estat d’alarma. En el comerç, concretament, el 37,8% dels establiments que van adoptar el comerç electrònic durant el confinament, pretén prolongar-lo. He de dir que el percentatge em sembla baix, perquè ha estat un dels factors més importants que han ajudat el sector aquests mesos. Potser a Catalunya sortiria més alt. Un 22,4%, per la seva banda, pretén de fer inversions en noves tecnologies i un 3,8% pensa canviar d’empreses proveïdores. Aquesta última xifra m’ha sorprès, perquè tinc la impressió que seran unes quantes més les que canviaran de proveïdors, sobretot exteriors, després de l’experiència viscuda, amb molts talls en el subministrament.

Per sectors d’activitat, més de la quarta part dels establiments industrials i altres serveis proposen de fer innovacions en els seus processos i inversions en noves tecnologies amb la tornada a la normalitat. Per la seva banda, un 22,3% dels establiments de comerç consideren d’introduir nous productes. Pel que fa a possibles canvis a la plantilla, un 7,5% dels gestors preveu d’augmentar-la el semestre vinent, mentre que un 9,6% n’anticipa una reducció. I, compte amb aquesta dada, que és molt important: un 4,8% dels establiments declara que probablement ha de tancar en els sis pròxims mesos. En el cas del transport i l’hostaleria, aquest percentatge s’incrementa fins el 6,6%. I en destaco la importància perquè fa tres mesos el pessimisme, en aquest aspecte, era més gran.

En definitiva, crec que la dada de la confiança s’ha de considerar bona, atès que s’ha frenat la caiguda lliure en què es trobava en el trimestre anterior. Ara cal deixar passar el temps i anar veient si les percepcions empresarials han estat encertades o, altrament, van errats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any