La cimera, pendent de la CUP

  • L'esquerra independentista diu que té problemes d'agenda · La resta de participants no han estat desconvocats oficialment

VilaWeb
Redacció
21.07.2015 - 17:49
Actualització: 16.09.2015 - 14:19

Demà hi havia prevista una cimera dels partits i entitats independentistes per parlar de la llista del 27-S. La reunió era convocada a les 18:00 perquè Oriol Junqueras arriba del seu viatge a l’Amèrica Llatina a les 17:00. Tanmateix, la CUP ha adduït problemes d’agenda per assistir-hi. L’endemà té la seva assemblea nacional a Castelló de la Plana. La resta de parts, consultades per VilaWeb, coincideixen a dir que ningú ha desconvocat oficialment la cimera i que, en tot cas, s’han posat sobre la taula aquests problemes d’agenda.

Tot i això, la CUP ha emès aquesta tarda un dur comunicat on, a més d’anunciar l’assemblea de dissabte a Castelló de la Plana, diu que marca com a límit per a negociar la llista el 18 de juliol i s’ha mostrat completament en contra de les ‘cimeres espectacle’.

En el text, l’esquerra independentista reclama ‘no entrar en una nova dinàmica de cimeres-espectacle com les viscudes durant el procés del 9-N, unes dinàmiques que en diverses ocasions van posar en risc la viabilitat de la consulta. Les filtracions unilaterals o interessades no ajuden a tenir cap debat seriós per poder portar a bon port les eleccions plebiscitaris i constituents que tenim a la vista. La CUP està disposada a seguir treballant per trobar la millor fórmula per obrir les portes a la independència i a un procés constituent però demana a tots els agents implicats a fer-ho de forma responsable’.

La resta d’assistents a la cimera no han volgut valorar a VilaWeb les paraules expressades per la CUP.

Acordar la llista

Tant si es fa demà a la tarda com si s’acaba ajornant, l’objectiu de la cimera convocada pel president Mas és arribar a un acord amb CDC, ERC, CUP, l’ANC, Òmnium i l’AMI sobre una candidatura independentista pel 27-S. La trobada ha de servir per a acordar qui l’haurà d’integrar i com es decidiran els membres de la llista, i també quins hauran de ser els passos a fer després del 27-S.

Aquest nou intent de llista conjunta va néixer d’una nova proposta d’Artur Mas, que va instar les entitats a impulsar una candidatura independentista de la societat civil. Va assegurar que estava disposat a no encapçalar la llista, però es va trobar amb una contraproposta d’Òmnium Cultural que aposta per deixar els partits i els polítics fora.

ERC ràpidament se la va fer seva, afegint la necessitat d’acordar un govern de concentració. També s’hi va sumar la CUP, però insta a convocar unes noves eleccions constituents i consecutives on es poguessin presentar els partits. Per fer-ho, l’estratègia passaria per constituir el Parlament però no escollir cap president, de forma que fos obligatòria la convocatòria d’uns nous comicis.

Així les coses, l’ANC també va donar suport a una llista unitària després de consultar internament els seus associats. Ara bé, va especificar que la candidatura no hauria d’incloure ‘polítics en actiu’.

CDC ha mostrat els seus dubtes respecte a aquestes propostes. Posa en dubte l’absència de polítics i del propi Mas, però sobretot la idea de convocar unes noves eleccions constituents pocs mesos després del 27-S. Els convergents avisen del perill d’impugnació d’aquesta proposta i reclamen que l’acord que finalment es tanqui pugui ser entès per la ciutadania. També apunten que caldria definir què vol dir ‘polític en actiu’, i recorden que Mas ha dit que ja no tornarà a presentar-se després del 27-S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any