La biomedicina a Catalunya va captar 153,1 milions d’inversió el 2016

  • El sector de la biomedicina a Catalunya va aconseguir atreure un total de 153,1 milions d'euros d'inversió el 2016, i el 82% del capital de les empreses està en mans d'inversors catalans, mentre que en els últims anys els inversors internacionals han guanyat pes i controlen el 12% de les accions i els inversors de la resta d'Espanya tenen el 6% del capital.

VilaWeb
Redacció
10.10.2017 - 14:23

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

El sector de la biomedicina a Catalunya va aconseguir atreure un total de 153,1 milions d’euros d’inversió el 2016, i el 82% del capital de les empreses està en mans d’inversors catalans, mentre que en els últims anys els inversors internacionals han guanyat pes i controlen el 12% de les accions i els inversors de la resta d’Espanya tenen el 6% del capital.

Així s’extreu de la primera edició de l”Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya: Èxits i reptes de futur”, que ha estat elaborat amb la participació de 200 empreses biomèdiques i que ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el president de CataloniaBio, Ignasi Biosca, i la sòcia d’EY Silvia Ondategui.

A més, les empreses d’inversió catalanes, entre les quals figuren Caixa Capital Risc, Healthequity, Inveready i Ysios Capital, van executar 33 operacions amb un capital compromès de 32 milions d’euros en 2016, i un 48% d’aquests recursos es va destinar a empreses situades a Catalunya.

Biosca ha destacat que cada vegada és més creixent l’interès de les farmacèutiques a invertir en el sector, ja que el 60% dels laboratoris consultats té participacions en empreses ‘biotech’, i el 45% de les companyies participades estan situades en la comunitat catalana.

El capital de risc, els acords de llicència i el deute són les principals fonts de finançament de les empreses biomèdiques, i les cinc àrees terapèutiques que concentren la majoria dels productes en desenvolupament són l’oncologia, el sistema nerviós, malalties infeccioses, cardiovasculars i respiratòries.

Quant a les tendències de futur, Ondategui ha destacat que les empreses consultades consideren que els riscos financers són els que més amenaçaran la seva viabilitat futura, seguits dels científics i els derivats de la gestió empresarial.

EMA

En declaracions als mitjans, Biosca, que també és conseller delegat de la farmacèutica Reig Jofre, ha ressaltat la importància que tindria pel sector que Barcelona acollís l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).

“Molts professionals vindrien a instal·lar-se a aquí, i vindrien experts en patents i de finançament. Suposaria un gran desenvolupament del teixit del sector”, ha afirmat.

MARXA D’ORYZON

Biosca ha rebutjat posicionar-se políticament sobre el procés independentista de Catalunya i tampoc ha volgut abordar si Reig Jofre es planteja portar la seva seu fora de la comunitat catalana.

Preguntat per la marxa d’Oryzon, que ha traslladat la seva seu de Cornellà de Llobregat (Barcelona) a Madrid, ha indicat que prendre aquestes decisions correspon a cada empresa.

“No entrarem en aquesta discussió. Estarem feliços que Oryzon continuï amb la seva història d’èxits”, ha dit Biosca, que com a president de CataloniaBio ha afirmat no haver rebut cap tipus de consulta o dubte sobre el procés independentista des dels associats del clúster.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any