Kepa Junkera, d’aniversari a Xàbia

  • El músic bilbaí actua en el marc del Xàbia Folk

VilaWeb
Redacció
06.05.2016 - 02:00

Kepa Junkera, un dels músics més prolífics i inquiets del folk europeu, celebra 35 anys de carrera musical amb un espectacle on repassa la seva vida com a sonador de ‘trikitixa’ —l’acordió diatònic basc— acompanyat de la jove formació femenina de cant i ball tradicional Sorginak. L’espectacle, titulat justament ‘Petita història de la trikitixa’, arriba a terres valencianes de la mà del Xàbia Folk que l’ha programat per aquest vespre al Riurau dels Català d’Arnauda.

Junkera, que ha publicat una vintena llarga de discs, planteja aquest nou projecte com un retorn als orígens després dels diversos experiments de fusió en què s’ha embarcat en els darrers anys i que li han permés desenvolupar un llenguatge musical propi. A ‘Petita història de la trikitixa’ explora, en clau personal, com ha acabat conformant-se el caràcter tan peculiar de l’acordió basc, en un itinerari que comença amb els seus records d’infantesa, quan escoltava al seu avi tocar amb els amics i que li serveix també per a homenatjar un bon grapat de pandereteres i trikitilaris.

Folk valencià i castellà

Demà, en el mateix emplaçament, hi haurà una doble sessió musical: per la vesprada actuarà una de les formacions dolçaineres més carismàtiques del País Valencià: els Germans Caballer de Sagunt. Acompanyats d’un grapat d’amics, faran un repàs del repertori tradicional valencià i d’altres indrets de la Mediterrània. I per la nit serà el torn d’El Naán, una de les darreres revelacions del folk castellà. Procedents del Cerrato, una comarca meridional palentina, El Naán presenten un espectacle multidisciplinar —amb música, poesia, teatre i videoart— que parteix de la tradició musical castellana per afegir-li elements nord-africans i afrocubans.

Tallers de cultura tradicional

El festival es tancarà el diumenge amb una sessió matinal on es faran diverses activitats associades al cicle de la pansa i altres feines agrícoles i es comptarà amb l’actuació de La Trocamba Matanusca, una formació festiva especialitzada en les músiques balcàniques. Entre les activitats que s’oferiran hi ha el taller ‘Els riuraus: qui té pansa, té dansa’, l’elaboració de la maqueta d’un riurau amb material reciclat, un taller d’elaboració de coques al forn de llenya, un taller d’iniciació al treball de l’espart; una mostra dels treballs de llata i un tast de vins i un tast d’olis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any