JxCat, ERC i el PSC fan pinya a la mesa del parlament per a mantenir l’escó del president Torra

  • Refusen executar la inhabilitació de la Junta Electoral

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
14.01.2020 - 14:00
Actualització: 14.01.2020 - 17:09

JxCat, ERC i el PSC han actuat en bloc a la mesa del parlament en defensa de l’escó del president de la Generalitat, Quim Torra, i han refusat les peticions de Cs i el PP per a executar la inhabilitació decretada per la Junta Electoral Central espanyola (JEC) i la Junta Electoral de Barcelona. La mesa també ha aprovat, com ja havia anunciat Roger Torrent, presentar un recurs a la sala tercera del Tribunal Suprem contra la decisió d’inhabilitar Torra del 3 de gener. El text argumentarà que la JEC no té competències per a retirar l’escó al president de la Generalitat, un criteri compartit pels lletrats del parlament. El PSC està d’acord, de fet, amb tots els continguts del darrer informe dels serveis jurídics de la cambra, on els lletrats al·leguen que la decisió de la JEC és nul·la de ple dret i argumenten que Torra es mantindria com a president de la Generalitat encara que perdés l’escó.

La defensa que el PSC fa de l’escó de Torra es produeix enmig de la fase d’obertura d’una nova etapa de diàleg entre els governs català i espanyol, després que ERC facilités la investidura a Pedro Sánchez, de la predisposició declarada del president espanyol de reunir-se amb Torra i de la convocatòria que ha fet el president de la Generalitat per divendres de la taula de partits. A l’hora de plantejar el moment d’execució de la inhabilitació promoguda per la JEC, fonts del PSC apunten que són partidaris almenys d’esperar que el Tribunal Suprem resolgui sobre la presentació de mesures cautelars, encara en tràmit, cosa que pot implicar una espera de deu dies. A més, el parlament encara no ha rebut formalment la notificació de la Junta Electoral de Barcelona, que divendres va deixar vacant l’escó de Torra i en va promoure la substitució per Ferran Mascarell, el següent membre de la llista de JxCat a qui li correspondria entrar al parlament. Cs ha estat l’únic grup amb representació a la mesa que ha votat a favor de retirar l’escó a Torra.

En concret, Cs demanava que el parlament obeís la decisió de la Junta Electoral de Barcelona i fes efectiva a tots els efectes la pèrdua de condició de diputat, cosa que al seu criteri comportaria igualment que deixés de ser president de la Generalitat. En el seu escrit, el grup de Lorena Roldán també advertia que incomplir la llei o no actuar per a complir-la té conseqüències jurídiques ‘en forma de responsabilitat personal’. De fet, no descarten emprendre accions legals contra l’òrgan rector de la cambra. El PP havia demanat a la mesa del parlament que, després que Torra hagués perdut la condició de diputat, Torrent obrís una roda de contactes amb els grups per a proposar un altre candidat a la presidència de la Generalitat.

JxCat i ERC ja sumaven majoria a la mesa per a refusar els dos escrits, però s’hi ha afegit el PSC. Els comuns, el PP i la CUP no voten perquè no hi tenen cap representant. En el ple en què el parlament va ratificar Torra com a diputat i president de la Generalitat, els socialistes catalans ja van qüestionar que la JEC tingués competències per a retirar-li l’escó, tenint en compte que la sentència d’inhabilitació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no és ferma.

Moció de JxCat sobre el diàleg amb Madrid

D’altra banda, JxCat ha tornat a presentar una moció similar a la que van registrar al desembre i que van acabar retirant per no complicar les negociacions amb el PSOE. El text advoca per acordar una solució democràtica al conflicte polític ‘seguint l’acord nacional per l’exercici del dret de l’autodeterminació i l’amnistia’, que el govern ha de promoure ‘en el termini més breu possible’. També qualifica d’imprescindible que hi hagi una ‘interlocució sòlida’ entre Torra i Sánchez, i un reconeixement institucional al màxim nivell entre el govern català i l’espanyol. Ara bé, per a donar garanties al diàleg i efectivitat a les negociacions, demana una mediació internacional. La moció emplaça igualment tots els sectors de l’independentisme a participar en un espai on es pugui debatre les condicions de la negociació entre els dos governs, en un moment en què ERC i l’ANC han topat per la presència dels comuns. L’ANC no vol que formin part d’aquest espai perquè considera que ja són a la banda del govern espanyol. El text també titlla de ‘cop d’estat’ l’intent de la Junta Electoral Central espanyola i del Tribunal Suprem d’inhabilitar Torra i refusa les decisions que han pres per a executar-la. Finalment, dóna suport a Oriol Junqueras perquè pugui exercir d’eurodiputat ‘amb plenitud’ i denuncia la ‘injustícia’ dels detinguts el 23-S ‘davant d’una falsa causa de terrorisme’. Recorda que ‘la manca de llibertat injustificada és absolutament irreparable’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any