Junts, PDECat i la CUP exigeixen al congrés espanyol que aclareixi si hi va haver terrorisme d’estat el 17-A

  • La petició d'aquests grups s'afegeix a la que va anunciar ahir ERC per a demanar explicacions arran de les declaracions de Villarejo

VilaWeb
Europa Press
12.01.2022 - 16:18
Actualització: 12.01.2022 - 18:18

Els grups parlamentaris de Junts, PDeCAT i la CUP han registrat una petició per a la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats espanyol per tal que aclareixi si hi va haver terrorisme d’estat en els atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils, tal com es desprèn de les paraules de l’ex-comissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo. Compromís i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) també s’han afegit a la petició. La petició d’aquests grups s’afegeix a la que ja va fer ahir ERC i que va anunciar el seu portaveu al congrés, Gabriel Rufián.

Les paraules de Villarejo, que ha implicat directament el CNI i l’estat espanyol en els atemptats, han estat considerades pels firmants de la iniciativa com “una acusació greu de col·laboració del CNI amb cèl·lules terroristes gihadistes” i de “la utilització del terrorisme d’Estat contra població civil per part dels serveis d’intel·ligència i els cossos i forces de seguretat de l’estat”.

En el seu escrit, recollit per Europa Press, els grups de Junts, PDECat i la CUP recorden algunes informacions periodístiques que s’han anat publicant en els últims anys en relació amb la possible col·laboració del CNI amb l’imam de Ripoll i cervell dels atemptats, Abdelbaki és Satty.

Comissió vetada l’any 2018

L’any 2018 ERC i el PDeCAT ja havien demanat de crear una comissió d’investigació sobre el paper del CNI en els atemptats. Llavors, la mesa del Congrés, presidida per la popular Ana Pastor, va vetar la iniciativa al·legant que aquest tema és un assumpte de seguretat nacional que ha de resoldre’s en la comissió de despeses reservades, encarregada per llei de controlar les activitats del CNI. Aquesta comissió, però, porta gairebé tres anys sense constituir-se a causa dels vetos creuats entre partits sobre quins han o no d’estar-hi representats.

En concret, la nova proposta registrada pretén que una comissió d’investigació conegui al detall, en un termini de tres mesos des de la seva constitució, la relació de l’imam de Ripoll amb el CNI, així com la seva retribució, si n’hi hagués, la durada i objecte final d’aquesta relació, i que s’esclareixi la correlació d’errors en la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials en relació amb l’imam de Ripoll.

A més, volen que el Congrés analitzi les actuacions d’Interior i les mesures de control que s’aplicaven a Es Satty sabent que tenia relació amb moviments del gihadisme; esclarir la implicació, participació o omissió del CNI amb els atemptats; proposar les mesures oportunes de prevenció i control dels confidents de la policia; i establir quines van ser les responsabilitats polítiques i de qualsevol altre tipus en els atemptats.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any