Junqueras reitera al Suprem que consulti a Luxemburg si és immune

  • Andreu Van den Eynde ha presentat un escrit amb el seu posicionament, tal com va demanar el tribunal

VilaWeb
EFE
01.07.2019 - 12:34
Actualització: 01.07.2019 - 12:39

La defensa d’Oriol Junqueras reitera al Suprem espanyol que pregunti al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l’abast de la seva immunitat com a eurodiputat electe, i ha denunciat que la negativa del tribunal a excarcerar-lo el 17 de juny per acatar la constitució espanyola afecta ‘el bon funcionament i independència del Parlament Europeu’. El Suprem va obrir les portes a consultar al TJUE a petició de Junqueras i va sol·licitar a les acusacions i a la defensa de Junqueras que es pronunciessin sobre això. La fiscalia i l’advocacia de l’estat espanyol s’hi van oposar. Per contra, l’advocat Andreu Van den Eynde sol·licita que el TJUE aclareixi des de quan tindria immunitat Junqueras, si des que va ser elegit eurodiputat —com sosté la defensa— o a partir de la constitució del Parlament Europeu, com afirmen les acusacions.

La defensa de Junqueras considera que la negativa del Suprem a excarcerar-lo el passat 17 de juny per continuar amb els tràmits necessaris per ser eurodiputat davant la Junta electoral espanyola ‘tindria com a únic objectiu’ impedir ‘la presa de possessió del diputat electe, modificant d’aquesta manera la configuració política del Parlament Europeu’. Segons el seu parer, el tribunal va impedir ‘que un diputat electe (…) pugui accedir a càrrec seu amb l’únic argument d’evitar la sol·licitud del suplicatori per ser enjudiciat’.

Amb el plantejament de la qüestió prejudicial ‘l’única cosa que es pretén’ és que el TJUE ‘delimiti els poders de les autoritats nacionals’ en relació amb els ‘requisits complementaris’ exigits a un ciutadà després dela seva proclamació, així com ‘el moment en el qual aquest diputat electe del Parlament Europeu està protegit per la immunitat parlamentària’. ‘No ens trobem davant un acte clar’, diu Van den Eynde, atès que ‘existeixen serioses discrepàncies sobre el dret nacional aplicable’ i per això reitera la seva petició que sigui el TJUE qui ho aclareixi i sol·licita que sigui a través del procediment accelerat, la qual cosa escurçaria els temps de resolució.

En concret planteja fins a sis qüestions prejudicials, entre elles si la immunitat parlamentària afecta als membres electes i en el seu cas si protegeix davant mesures cautelars de naturalesa penal, com la presó preventiva, quan aquestes ‘fan impossible per al candidat electe adquirir la seva condició i exercir de manera efectiva el seu mandat com a membre del Parlament Europeu’. Discrepa tant de la posició de les acusacions i acusa la Fiscalia de fer una ‘interpretació selectiva’ del Protocol de privilegis i immunitats de la UE ‘amb l’únic objectiu’ d’impedir a Junqueras gaudir de la immunitat ‘que li correspon’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any