Jordi Pàmias rep el XVII Premi Jaume Fuster

  • El premi s'ha lliurat en un acte obert a l'Ateneu Barcelonès, on han assistit amics, companys i lectors del poeta de Ponent

VilaWeb
Redacció
29.05.2017 - 23:07
Actualització: 30.05.2017 - 00:43

Aquest vespre ha tingut lloc l’acte de lliurament del XVII Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, que ha guanyat Jordi Pàmias gràcies a les votacions dels socis de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El premi s’ha lliurat en un acte obert a l’Ateneu Barcelonès, on han assistit amics, companys i lectors del poeta de Ponent. Carles Duarte ha glossat la trajectòria del guardonat, i els poetes Miquel Desclot, Nú Miret, Miquel-Lluís Muntané, Víctor Obiols i Susanna Rafart han recitat una selecció de poemes de Jordi Pàmias que dialoguen amb la seva pròpia obra.

L’acte ha començat amb una sala expectant, i plena de familiars, escriptors i amics del poeta. Maria Antònia Massanet, poeta i secretària de la Junta Directiva de l’AELC, ha donat la benvinguda dient que estava molt contenta que Pàmias hagi sortit guanyador: ‘A vegades no fem prou cas dels nostres autors consagrats, i aquest premi fa una mica de justícia a la importància de la seva obra’.

Després de visualitzar un fragment del documental Veus Literàries, dedicat a l’autor, Carles Duarte ha glossat la trajectòria del poeta premiat, de qui n’ha destacat l’honestedat com a premissa i fonament de la seva poesia i l’esperit d’exigència que l’ha dut a revisar la seva poesia i a ordenar-la en sis volums per a la publicació de la seva obra poètica completa a l’editorial Pagès.

Carles Duarte ha destacat que Pàmias és un dels grans poetes catalans d’avui, però cal conèixer-lo millor i llegir-lo més perquè la seva discreció personal, la severitat aparent de professor i la seva humilitat han jugat en contra de la projecció de la seva obra. Pàmias -ha dit Duarte- és un mestre en l’art arriscat, proper a la pintura, de fer viure el paisatge a través de l’escriptura, i el ritme i la musicalitat dels seus versos són un aspecte essencial que sempre ha tingut en compte. ‘Cal seguir d’aprop el Pàmias d’avui’, ha conclòs.

Un Jordi Pàmias emocionat ha pres la paraula per dir que el Premi Jaume Fuster li fa una profunda alegria pel fet que l’han votat els companys, no només poetes, sinó els escriptors en general, i també els narradors o dramaturgs. Pàmias ha tingut paraules de record per als escriptors de les terres de ponent que han estat guardonats amb aquest premi en edicions anteriors, i ha donat les gràcies a la junta directiva de l’AELC. Ha explicat que, a través de l’Associació, als anys vuitanta va conèixer personalment grans persones i grans poetes com Josep Maria Llompart, Miquel Àngel Riera i Joan Barceló i Cullerés, ‘una gran promesa de la literatura catalana que es va morir massa aviat’.

El guardonat ha explicat, també, que li fa especial il·lusió rebre aquest premi a la Sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès perquè a les tertúlies de l’Ateneu, en la seva època d’estudiant, va conèixer Josep Maria de Sagarra i li va causar una gran impressió.

Després d’entregar-li un diploma i una ploma estilogràfica commemorativa, Maria Antònia Massanet ha donat peu a la lectura de poemes, en què han participat Miquel Desclot, Víctor Obiols, Susanna Rafart, Miquel-Lluís Muntané i Nú Miret, els quals han recitat una selecció de poemes i han explicat la seva relació amb el guardonat.

Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, i el darrer, Carles Hac Mor. L’AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció Retrats, dedicat a Jordi Pàmias.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any