Jordi Llompart: ‘La història del Barça és fascinant amb enormes vicissituds d’alegria, de drama, de victòries i derrotes’

VilaWeb
ACN
09.10.2015 - 09:00
Actualització: 15.10.2015 - 10:33

‘Barça Dreams’ dirigida pel periodista i cineasta Jordi Llompart arriba aquest divendres als cinemes. “La història del Futbol Club Barcelona és fascinant”, ha ressaltat Llompart, en una entrevista a l’ACN, ja que “abraça 115 anys d’història amb enormes vicissituds d’alegria, de drama, de victòries, de derrotes i clarobscurs i convulsions socials i polítiques producte de l’època en la qual passen les coses”. Segons Llompart, la pel·lícula documental “arrenca amb el somni de Joan Gamper fins a la consecució d’aquest somni que es fa realitat en temps actuals en aquests darrers 15 anys”, on el Barça assoleix “la categoria de primer club del món”.

Llompart ha explicat que la primera idea va sorgir el 2011 perquè el 2010 el Barça per un organisme d’estadístiques del futbol va ser nomenat millor club del món. “El 2009 i la campanya del 2010 van ser glorioses pel FC Barcelona”, ha ressaltat, al temps que ha admès que va pensar que el Barça és un club punter i no tenia una pel·lícula. A partir d’aquí es va posar en contacte el 2011 amb el FC Barcelona per tirar endavant un projecte i posteriorment va buscar finançament fins que va aconseguir una part important d’inversió gràcies a la generositat i les ganes de fer cinema del motociclista Jorge Lorenzo. El documental és un projecte de la companyia de producció Gen Image Media, coproduït per TV3, que té la participació d’Entropy Studio i TVE, així com la col·laboració del FC Barcelona. La pel·lícula, la distribueix internacionalment Filmax.

La pel·lícula recull els fets més transcendentals en la història del club i incideix “en l’evolució del model de “futbol total” iniciat per Rinus Michels i Johan Cruyff als anys 70 i que ha culminat en la recent generació de grans jugadors formats a La Masia, conquerint les últimes quatre Copes d’Europa en els últims deu anys, entre elles la cinquena Champions del juny passat”.

La producció ha representat prop de dos anys de feina, en els quals s’han rodat imatges de partits, entrevistes, efectes visuals i animacions en 3D. Per als efectes visuals, s’ha tingut la col·laboració especial de l’artista de bombolles de sabó Pep Bou, amb qui s’han rodat metàfores mitjançant bombolles i cortines de sabó. A més d’imatges i declaracions exclusives dels protagonistes, la pel·lícula mostra també sorprenents imatges d’arxiu, moltes d’inèdites. El treball s’atura en les gestes dels seus principals protagonistes com Kubala, Cruyff, Ronaldinho o Messi, en les batalles amb l’etern rival, el Reial Madrid, i en la implementació d’un estil de joc inconfusible.

Llompart ha assegurat que fer una mirada retrospectiva del Barça “no és només quedar-se amb el club, sinó tot el que l’impregna que és principalment la societat i la cultura catalanes. És un club que traspua la història social i política del país”.

Ha explicat que han intentat anar a buscar els fets i anècdotes de la història del Barça que expliquen per què el Barça és com és. Ha assenyalat que hi ha elements que ho expliquen com “els valors de la Masia o que el Barça vol que els seus jugadors primer siguin persones abans que futbolistes i que primer és la tècnica que la força”.

El periodista ha reconegut que una de les coses que no el seduïa era fer un relat cronològic. “Crec que la cronologia hi ha de ser, però és un anar i tornar continu del moment present actual a la cronologia del passat”. De fet, ha dit que hi ha coses del passat que tenen la seva rèplica o similitud en dies presents com per exemple la xiulada a l’himne espanyol als anys 20 per part del públic del Barça.

17 sales de cinema

El film s’estrena bàsicament a Catalunya, Madrid, Saragossa i València en un total de 17 sales de cinema. “Està molt bé per ser una pel·lícula documental”, ha apuntat. Així mateix, els interessa que es vegi molt a fora amb les versions en català, castellà i anglès. ‘Barça Dreams’ es va estrenar ja a Mèxic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any