Joan Fuster, veí de Sueca

  • L'Espai Joan Fuster inaugura una mostra amb tot d'objectes que relacionen l'escriptor amb la vida quotidiana del seu poble

VilaWeb
Esperança Camps Barber
24.09.2020 - 21:50
Actualització: 24.09.2020 - 22:08

‘Molta gent encara té la sensació que Joan Fuster era un ermità, que vivia a sa casa i prou.’ Aquesta afirmació d’Enric Alforja, tècnic del centre de documentació Joan Fuster, és el punt de partida d’una exposició que avui s’inaugura a la casa on va viure al carrer de Sant Josep de Sueca i que ara és l’Espai Joan Fuster.

Probablement, la imatge icònica de Fuster amb espardenyes d’anar per casa i bata de pelfa, assegut i envoltat de llibres, ha contribuït prou a fixar aquest concepte.

La mostra pretén de documentar la relació de tota la vida amb el seu poble natal i expressar que Fuster va tenir un tracte molt fluid amb tota mena d’associacions de Sueca, tant religioses com civils: ‘Estava totalment integrat a la vida suecana. En l’exposició mostrem com va ser faller d’honor en algunes falles i també mostrem els regals. Pagava el cartó de la falla del seu barri’, explica Alforja, qui ha comissariat la mostra.

Joan Fuster compra tabac a l’estanc Ferri l’any 1963.

Aquesta exposició temporal complementa la permanent, molt més genèrica, i posa a la vista texts manuscrits i mecanoscrits, fotografies i altres objectes.

El 90% d’aquests materials són custodiats a l’arxiu documental del museu mateix. Per a seleccionar-los, Alforja ha tingut en compte que representaren allò que més acostava l’homenot Fuster a la vida quotidiana del seu poble.

Va ser, per exemple, mantenidor dels jocs florals, jurat del concurs internacional de paelles, va escriure en diverses revistes locals, i pràcticament totes les falles de Sueca poden dir que Joan Fuster hi va col·laborar.

Joan Fuster, l’any 1983, s’adreça als alumnes de batxillerat de l’institut que porta el seu nom.

En la mostra, que serà oberta fins el 31 de gener, es podrà comprovar que les portes del carrer de Sant Josep no tan sols eren obertes per als fusterians que hi anaven a conversar amb el mestre, sinó que també eren obertes per als alumnes de l’institut: ‘Hi ha moltíssimes fotografies de Fuster anant a l’institut a parlar amb els alumnes, però també hi ha una selecció de treball dels estudiants que anaven a sa casa a entrevistar-lo, i a vegades li feien arribar una còpia del seu treball.’ Enric Alforja ha seleccionat també per a la mostra el tríptic on Fuster apareix com a jurat d’un concurs literari escolar.

I sí, a l’exposició es podrà veure una fotografia de Fuster amb la bata. És dels anys setanta, abans de les bombes, quan ja li feien pintades i els veïns l’ajudaven a emblanquinar la façana. Ell s’ho mirava des del portal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any