Joan Coma: ‘No volem cap conflicte amb els Mossos, el tenim amb l’estat espanyol’

  • Entrevista al regidor de Capgirem Vic, que ahir va deixar plantat el jutge de l'Audiència espanyola i es va negar a declarar per un presumpte delicte de sedició

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
24.10.2016 - 21:30
Actualització: 25.10.2016 - 07:17

El seu nom ha centrat l’actualitat política d’avui i aquests dies omplirà pàgines i pàgines de paper. Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic, ha viscut un dia frenètic. De bon matí i davant els mitjans, ha anunciat que no aniria a declarar davant el jutge de l’Audiència espanyola. I a la tarda ha rebut el suport popular en un acte a la plaça del Pes de Vic, davant la seva gent i entre centenars d’independentistes que s’hi han arribat per transmetre-li escalf. Parlem amb ell després de l’acte. Es nota alliberat, serè. Ens dedica uns minuts per parlar d’un dia tan intens, de la possibilitat que el jutge ordeni de detenir-lo i també de la possibilitat que ho facin els mossos.

Com esteu?
—Tranquil, estic molt tranquil.

Una plaça s’acaba d’omplir de gom a gom per a donar-vos suport.
—Sí. Sense dues potes, això d’avui jo no ho hauria pogut fer. I una pota és el suport popular, que és imprescindible i que s’ha treballat durant aquests últims sis mesos, i l’altra és el suport institucional: des de l’Ajuntament de Vic al parlament, passant per tots els partits democràtics i sobiranistes. Aquestes dues potes són les que possibiliten que qualsevol encausat pugui decidir lliurement, dins les limitacions del marc actual espanyol, si desobeeix o no desobeeix.

Heu patit per prendre una decisió?
—No, ho he passat molt acompanyat per tothom. Estic molt agraït del respecte i de la llibertat que jo i el meu entorn hem tingut per a decidir què fèiem avui. En cap moment no he pensat que si no feia allò que he fet no rebria suport. Sempre he pensat que, fes què fes, hi havia molta gent al darrere donant suport a una decisió que en última instància és individual, tot i que també és col·lectiva, en el sentit que sense aquest suport no tindria cap sentit haver pres aquesta decisió.

Entra en les vostres previsions ser detingut?
—Bé, és un dels mecanismes repressius que té l’estat i el poder judicial per fer-me anar a declarar. Avui ja els hem dit que de manera voluntària no hi aniríem, però també els hem dit que no hi oposarem cap resistència violenta. Nosaltres direm en tot moment on som, no tenim cap mena de necessitat d’amagar-nos. Avui hem fet vida pública i en continuarem fent.

Què us diu el vostre advocat?
—Que hi ha tres possibilitats: un, que deixin de fer el ridícul i arxivin la denúncia, que ho descartem perquè si han arribat fins aquí, senyal que estan disposats a fer més el ridícul; la segona, enviar una segona citació, però amb el missatge que hem donat avui no crec que es decantin per aquesta opció; i la tercera és el de la detenció.

És la més possible?
—Que ells facin el que creguin que han de fer. Nosaltres continuarem fent la nostra, i sempre comportant-nos d’una manera tranquil·la pacífica, democràtica, popular i amb respecte entre tots.

En el supòsit que el jutge de l’Audiència utilitzi els Mossos de policia judicial i els ordeni que us detinguin, com ho valoraríeu?
—Nosaltres demanem que es desobeeixin les ordres de l’Audiència Nacional, de la mateixa manera que demanem que es deixin d’obeir les sentències del TC que ens volen obligar a tornar a tenir toros a Catalunya i maltractament animal. Ara, si els mossos decideixen que han de venir, ja hem dit en tot moment que no volem cap mena de conflicte, sinó tot el contrari. Tenim molt clar que el conflicte és amb l’estat espanyol i amb unes institucions judicials i polítiques, que ja no saps on acaba l’una i on comença l’altra.

‘No ens barallem entre nosaltres’. Aquest és el missatge que doneu?
—De fet no ens hem de barallar amb ningú violentament. Personalment, sóc una persona de fermes conviccions no violentes i antimilitaristes, i entenc que aquest és un missatge que s’ha d’anar escampant, perquè és evident que en situacions de tensió en què detinguin una persona molt propera, tots som humans i la tensió se’ns pot endur. Per això crec que tots hem d’estar preparats, per a poder controlar les situacions, i que no sigui al revés, perquè ells volen generar aquestes situacions de conflicte per alterar les nostres vides.

Seria estrany que l’Audiència ordenés de detenir-vos i no enviés els mossos.
—Sí, buscaran aquest enfrontament perquè no entenen gens això que passa. Jo diria això mateix si fos la guàrdia civil. Nosaltres continuarem amb el mateix tarannà. I de la mateixa manera que demanem que els mossos no assumeixin unes ordres antidemocràtiques, entenem que cap cos policíac no hauria d’admetre ordres antidemocràtiques. És evident que la història és plena d’exemples en què els cossos policíacs molt sovint hi són per a això, però nosaltres els demanem que no ho facin.

—Heu estat en contacte amb Interior? De fet, el conseller Carles Mundó també és de Vic.
—Amb Interior no hi he parlat. No sé si han mostrat el suport des de les xarxes socials. Ara mateix acabo de rebre un piulet del president Carles Puigdemont en què mostra la seva solidaritat perquè és un cas, ha dit, de llibertat d’expressió.

Volia dir si la Generalitat us ha facilitat cap suport jurídic.
—No, no hi he parlat, en aquest sentit. No hi ha hagut cap contacte.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any