Javier Sierra guanya el Premi Planeta 2017 amb una novel·la de misteri sobre el rastre del Sant Grial

  • El relat se centra en el "poder de les paraules" i el dedica als escriptors

VilaWeb
Redacció
16.10.2017 - 09:44

El relat se centra en el “poder de les paraules” i el dedica als escriptors

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El periodista i escriptor Javier Sierra s’ha alçat aquest diumenge com a guanyador del Premi Planeta 2017 amb la novel·la de misteri ‘El fuego invisible’, en la qual un destacat expert persegueix el rastre del Sant Grial en la literatura i en l’art.

Després de rebre el premi, ha explicat que el relat se centra en el “poder de les paraules”, i el dedica a tots els escriptors, especialment als que es trobaven a la cerimònia literària del LXVI guardó.

L’autor, que conrea la literatura històrica amb enigma, es va presentar a la XLVI edició del guardó, dotat amb 601.000 euros, amb ‘La montaña artificial’, de Victoria Goodman (pseudònim), i el relat, inicialment amable, es complica amb l’assassinat d’un dels membres del grup investigador.

El jove professor de Filologia en el Trinity College de Dublín David Salas, que compta amb arrels espanyoles, és el protagonista de la història, que es veu obligat a viatjar a Madrid, i, allà, es troba amb una vella amiga del seu avi escriptor: Victoria Goodman.

Goodman representa la “victòria de l’home bo”, ha remarcat el guanyador, que ha defensat que és en l’ús de la paraula on hi ha l’origen de la bondat i la maldat.

Sobre el títol, Sierra ha dit: “El foc invisible és una cosa que tenen vostès dins i el poden fer servir per al bé i per al mal”.

La novel·la es pot resumir com un viatge de David Salas, Victoria Goodman i una noia que es creua pel camí entre tots dos, i sorgeix de la gran pregunta que el protagonista va fer al seu avi: “D’on sorgeixen les idees, avi?”.

“Sorprèn la tremenda erudició de l’autor” d’aquesta novel·la, comentava aquest dissabte en roda de premsa l’escriptor i membre del jurat Juan Eslava Galán en al·lusió a la novel·la triomfadora, en repassar la desena d’originals finalistes.

Javier Sierra (Terol, 1971) ha aconseguit situar les seves novel·les en les llistes dels llibres més venuts dels Estats Units, i les seves obres estan traduïdes a més de 40 idiomes.

Ha escrit novel·les històriques, contemporànies, i de viatges, entre les quals figuren títols com ‘El sopar secret’ –publicada a 42 països– ‘La dama azul’ -editada a 20 més–, així com ‘La ruta prohibida’, ‘En busca de la Edad de Oro’, ‘Las puertas templarias’, ‘Roswell: Secreto de Estado’, ‘La España extraña’ i ‘El secreto egipcio de Napoleón’.

Va ser director de la revista ‘Más allá de la Ciencia’ durant set anys, ha presentat i dirigit espais en ràdio i televisió, i actualment es dedica a investigar arcans de la Història i a escriure-hi.

ELS GUERRERS DE XIAN

Els seus últims projectes literaris han estat ‘El maestro del Prado’ i ‘La pirámide inmortal’ -en què va refer ‘El secreto egipcio de Napoleón’–, i va ser comissari de l’exposició ‘Terracotta Army’ sobre els Guerrers de Xian, que es va poder veure a Barcelona el 2016.

En l’actualitat, Javier Sierra treballa en un nou format televisiu per a Movistar+ que tindrà com a títol ‘Hay otros mundos pero están en éste’ –en al·lusió a la cèlebre frase de Paul Éluard– i que constarà de sis documentals de 50 minuts cadascun.

El jurat del premi també l’integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any