Jaume Figueras, Premi Nacional de Periodisme Cultural

  • El periodista i crític de cinema Jaume Figueras ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi Nacional de Periodisme Cultural, dotat amb 20.000 euros, segons ha anunciat el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

VilaWeb
Redacció
16.06.2016 - 14:53
Actualització: 16.06.2016 - 17:20

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

El periodista i crític de cinema Jaume Figueras ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi Nacional de Periodisme Cultural, dotat amb 20.000 euros, segons ha anunciat el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

El jurat ha valorat la seva “dilatada carrera en la divulgació cultural, amb especial dedicació a l’àmbit cinematogràfic, desenvolupant una connexió especial amb la seva audiència”.

El Ministeri reconeix amb aquest premi la tasca de professionals del periodisme que, bé amb les seves obres, o bé a través de la seva participació activa en diversos àmbits de la creació artística o literària, fomenten les activitats culturals contribuint amb això a l’enriquiment del patrimoni cultural d’Espanya.

Jaume Figueras i Rabert (Barcelona, 1940) és crític de cinema i periodista. Els seus programes i col·laboracions han sabut adaptar-se als canvis dels hàbits culturals i les evolucions de l’ofici periodístic. Amb 75 anys, i encara en actiu, és una referència per a espectadors i periodistes de diferents generacions, a través de personatges cèlebres com el seu alter ego, ‘Mr. Belvedere’.

Al llarg de la seva carrera, ha presentat durant quatre anys l’espai Magacine en la plataforma digital Canal+, juntament amb Ana García-Siñeriz. Des del 1996 és comentarista de la gala dels premis Óscar a través de la mateixa emissora i des del 1984 presenta i dirigeix ‘Cinema 3’ a TV3.

Des del 1964, col·labora en la revista ‘Fotogramas’ i des del 1972 a SER-R+adio Barcelona. El 2003 va publicar un llibre de vivències personals sobre el món del cinema anomenat ‘Endevina qui et parla de cinema’, que va ser editat en català i en castellà.

A més, ha estat reconegut amb el Premi Ondas per ‘Cinema 3’ i ‘Informatiu cinema’ el 1990; el Premi Túria per ‘Cinema 3’ com a Millor contribució dels mitjans de comunicació (ex aequo) el 1992; el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals el 2004; el Premi APEI Catalunya en la categoria de televisió el 2005 i el Premi Àngel Fernández Santos el 2006.

Ha actuat com a president el director general de Política i Indústries Culturals i del Llibre, José Pascual Marco; i com a vicepresidenta la sotsdirectora general adjunta de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, Isabel Ruiz de Elvira.

Els vocals han estat Ana Mendoza i Diego A. Manrique, autors guardonats en les edicions de 2015 i 2014 respectivament; Carmen Iglesias, per la Real Academia Española; Odile Kruzeta, per la Reial Acadèmia de la Llengua Basca; Maria Corominas, per l’Institut d’Estudis Catalans; José María Pozuelo, per l’Associació Espanyola de Crítics Literaris; Toni Puntí, per l’Associació de Periodistes Culturals de Catalunya; Neus Herrero, per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE); Manuel Ortuño, per l’Associació d’Editors de Revistes Culturals d’Espanya (ARCE); Juan Antonio García, per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE); María José Peláez, per la Federació d’Associacions de Ràdio i Televisió d’Espanya; Carlos Echeverría, pel Centre d’Estudis de Gènere de la UNED i Teresa Peces, pel ministre d’Educació, Cultura i Esport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any