El director del seguiment de la covid-19 veu poc factible confinar els barris de l’Hospitalet

  • Jacobo Mendioroz diu que d'ací a uns pocs dies s'ampliarà el mecanisme de rastreig de casos de coronavirus

VilaWeb
Redacció
14.07.2020 - 11:02
Actualització: 14.07.2020 - 16:29

Jacobo Mendioroz, director de la nova unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, ha dit en una entrevista a RAC1 que veia poc factible fer un tancament perimetral dels barris de l’Hospitalet de Llobregat afectats pel brot del coronavirus perquè requeria ¡una mobilització i una infrastructura’ que ho feia molt difícil’. ‘A Lleida la situació és més controlable per les entrades i sortides que una zona que és dins de la ciutat. A més, la situació dels brots a l’Hospitalet no és com la de Lleida, hi hem actuat abans.’ De totes maneres, ha dit que no era una mesura que es pogués descartar en el futur. Amb tot, ha reconegut que a l’Hospitalet de Llobregat ja ha començat la transmissió comunitària, com al Segrià. Per això, ahir es van reunir amb la batllessa Núria Marín, que va publicar un ban municipal amb prohibicions i recomanacions. A Barcelona, ha dit, la situació no és tan complicada com a l’Hospitalet, però també hi pot acabar passant igual que al Segrià. ‘Al final, l’epidèmia es produeix per contactes i pot escalar ràpidament’, ha dit.

Per Mendioroz, la situació actual ‘és preocupant però no tant com l’anterior vegada’ perquè ‘ara actuem molt abans que es descontroli’. ‘A l’anterior onada, cada vegada que detectàvem un cas n’hi havia deu que no vèiem. Ara hem potenciat els sistemes d’identificació dels casos. Actuem molt abans que la situació es descontroli, encara que no ho sembli, tenim un marge d’actuació molt més ràpid.’ Així mateix, reconeix que ‘al Segrià han crescut el nombre de casos fins que hi ha hagut transmissió comunitària’. ‘Per això hem pres les mesures’, ha dit. I a recordat que ‘el més important és que la població sigui conscient que hi ha aquesta transmissió’.

Ha explicat que, per al rastreig, es feia servir un sistema informàtic ‘molt potent’ que no servia per al coronavirus i prou, sinó per a qualsevol pandèmia futura. ‘Alguns rastrejadors ja l’utilitzen, però falta una mica per ampliar-lo, cosa que es farà quan l’eina estigui polida’, ha dit.

Augmentar el nombre de rastrejadors

Mendioroz ha explicat que el pla de rastreig de casos del coronavirus actualment no estava pas al màxim de la seva capacitat, prevista per a una situació de més gravetat, però ha defensat que els rastrejadors que treballen actualment ‘ara són suficients per tallar la majoria dels casos i brots que veiem’. ‘Es fa un treball important pel que fa a la detecció i trencament de les cadenes de contagi, però tot depèn de cada brot: no és el mateix si comença amb tres casos que amb cinquanta’.

‘Pot ser que vist des de fora i sense conèixer la realitat total’ es pensi que falten rastrejadors, ha dit, però ‘hi ha un pla d’escalada de rastrejadors amb reforços estructurals que ja arriben a les unitats de vigilància, i un pla d’escalada estructural’. Amb tot, ha reconegut que ‘en aquest moment precís potser en manquen pels brots que hi ha hagut amb molts casos, però esperem que l’escalada sigui ràpida’. Mendioroz ha dit que era una de les prioritats i que ja desenvolupaven els programes perquè funcionessin adequadament. ‘És una qüestió de dies que comenci a escalar-se amb molta més força que tenim actualment’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any