Obama no signa la llei de sancions a l’Iran aprovada pel congrés nord-americà

  • L'Iran va avançar que respondria amb duresa si s'aprovava una extensió de les sancions, argumentant que suposaria una violació de l'acord nuclear

VilaWeb
Europa Press
15.12.2016 - 16:15
Actualització: 15.12.2016 - 16:35

El president nord-americà, Barack Obama, ha decidit no signar una normativa aprovada pel congrés dels Estats Units per mantenir les sancions contra l’Iran durant deu anys més. Aquesta decisió no evitarà que la llei entri en vigor però sí que suposa una demostració del seu rebuig.

La constitució nord-americana estableix que quan una llei és aprovada pel Congrés –que ara mateix està dominat pel Partit Republicà — el president té deu dies per firmar-la, vetar-la o no fer res sobre aquesta qüestió. En el cas que el president no ratifiqui la llei quan el Congrés no està en període de sessions, es considera que ha exercit un vet de facto sense haver arribat a blocar oficialment el text i ha de tornar a tramitar-se.

A la resta d’ocasions, el fet de no signar suposa l’equivalent a una abstenció: la llei segueix endavant, però sense l’aprovació del president. ‘Aquesta Administració ha deixat clar que una extensió de la Llei de Sancions contra l’Iran, tot i que és innecessària, és totalment coherent amb els nostres compromisos amb el Pla d’Acció Integral i Conjunt. Per tant, l’extensió de la Llei de Sancions a l’Iran entrarà en vigor sense la firma del president’, ha manifestat la Casa Blanca aquest dijous en un comunicat.

El Pla d’Acció Integral i Conjunt és un acord nuclear entre l’Iran i els països membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en què l’Iran va acceptar restringir el desenvolupament del seu programa atòmic a canvi de l’aixecament gradual de les sancions interposades.

L’Iran va prometre respondre amb duresa en el cas que s’aprovés una ampliació de les sancions per part dels Estats Units perquè considera que suposaria una violació dels termes de l’acord nuclear. Aquest dimarts, el president iranià va ordenar posar en marxa els plans per construir vaixells de propulsió nuclear i va acusar els Estats Units d’incomplir el pacte sobre el seu programa atòmic.

El manteniment de les sancions podria provocar tensions en les relacions entre Teheran i Washington, que des que es va produir la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials han patit un refredament. El president electe ha promès moltes vegades que rebutjarà l’acord nuclear amb l’Iran tan bon punt juri el càrrec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any