Infància i natura: a la recerca d’un oci saludable

  • Un estudi mostra que la relació que els nens tenen amb l'entorn natural determina com el veuen, així com els beneficis que poden extreure d'estar-hi en contacte.

La majoria de persones vivim en ciutats de més de 500.000 habitants. Això té avantatges, com l’accés a una gran varietat d’esdeveniments socioculturals o l’oportunitat de coincidir amb persones molt diferents en llocs públics destinats a tal efecte com places o parcs. Tanmateix, viure en nuclis urbans també comporta problemes associats com l’exposició a alts nivells de contaminació, especialment l’atmosfèrica, o a una sobreestimulació a causa de la gran quantitat d’informació a la qual hem de parar atenció (cotxes, cartells, senyals, gent amb qui ens creuem, etc.).

Tot buscant com millorar la qualitat de vida de les persones, s’han dedicat esforços científics a l’estudi del contacte amb la natura propera, aquella a la qual tenim accés sempre o gairebé cada dia, com un element promotor de la salut. Així, se sap que el contacte amb la natura té beneficis per a la salut física i psicològica d’adults i nens. Per exemple, viure en zones que compten amb àrees verdes fomenta l’exercici físic com caminar, córrer o anar en bicicleta, entre d’altres, i està associat a un menor risc de patir sobrepès i malalties associades, com problemes de cor[i]. En població infantil, s’ha comprovat que comptar amb patis de col•legi amb natura promou el joc actiu, en comparació amb patis d’escola amb escassa o nul•la quantitat d’elements verds[ii]. A part dels beneficis físics que suposa el contacte amb el medi natural, la salut psicològica de les persones és millor quan aquestes passen temps en espais verds[iii]. Partint de la teoria de restauració de l’atenció[iii], diversos estudis empírics demostren que el contacte amb la natura ajuda a recuperar la nostra capacitat d’atenció, essent aquesta un recurs adaptatiu necessari per fer front a les demandes del dia a dia. La recuperació d’aquesta capacitat o, en altres paraules, la restauració psicològica, ens ajuda a afrontar situacions estressants, a parar atenció a feines que requereixen esforç cognitiu, o a no córrer riscos innecessaris, entre altres beneficis. A més a més, estudis recents demostren que el contacte amb la natura augmenta la pro-ambientalitat, de manera que passar temps en àrees verdes genera sentiments d’unió amb el medi natural que promouen el respecte i l’atenció per la natura[v].

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any