Incertesa sobre les dades de l’epidèmia a Catalunya: Salut i la Moncloa topen

  • Fernando Simón parla d’un problema en 'una zona concreta' de Catalunya però la Generalitat diu que no sap de què parla

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
22.05.2020 - 19:32
Actualització: 23.05.2020 - 13:27

La compareixença d’avui del director del Centre de Coordinació d’Emergències espanyol, Fernando Simón, ha causat sorpresa. Perquè ha presentat les dades de l’estat espanyol sense incloure les de Catalunya i ha dit que estaven ‘molt preocupats’ per les que els havien arribat aquests dos darrers dies. Es referia a les dades de nous morts i de nous casos diagnosticats, en les quals han vist ‘algunes incongruències’ i ‘problemes de validació’. I encara ha afegit que, si aquests dies vinents ‘el problema no es resol’, hauran d’actuar. ‘Entenc que al nivell més alt hauran de tenir les discussions necessàries per a garantir la seguretat, no solament de tots els catalans, sinó de tots els espanyols’, ha dit Simón.

Justament aquests darrers dies el Departament de Salut ha fet públiques les dades reals, dia a dia i retrospectivament, de la pandèmia a Catalunya. Aquestes dades permeten de veure que durant les primeres setmanes de l’epidèmia hi havia molts més morts que no pas els que es reportaven en les dades oficials diàries i que s’han acabat sabent més tard. També permetien de veure que no hi havia hagut cap rebrot fins ara.

Un dels problemes amb les dades de què ha parlat Simón tenia a veure precisament amb els nous morts de Covid-19 que reportava Catalunya. Però ha afegit tot seguit que es donaven per satisfets amb les explicacions que els havia fet arribar la Generalitat. Deia Simón: ‘Han fet una notificació molt important de casos, han pogut corregir les dades referents als morts però no han acabat de corregir els altres. Havien notificat un nombre molt important de casos, de diversos centenars de morts, però eren morts antics. Eren morts que per alguna raó determinada, al llarg d’un període relativament important de dies no havien estat ubicats en el dia que els corresponia i han estat notificats tots avui al matí. Una vegada han fet la verificació, s’han adonat que els morts amb data de traspàs d’ahir només eren 3.’

El problema el concentren en les dades de nous diagnosticats a Catalunya. Segons les dades de Salut, aquests dos darrers dies els nous casos han estat 281 i 778 (vegeu ací l’evolució de les dades al llarg de la pandèmia). Però Fernando Simón encara ha afegit que el problema el veia en ‘una zona concreta’ de Catalunya, sense especificar quina, suggerint que si la dada que no veien raonable no es corregia aquests dies es podria tractar d’un possible rebrot.

El Departament de Salut hi ha reaccionat amb un comunicat de premsa en què assegura ignorar a quina zona es refereix Simón i que, en tot cas, els l’havien d’haver comunicat en la reunió bilateral d’ahir entre els dos governs. També afegeixen que és la Generalitat qui coneix la realitat epidemiològica del país i que no hi ha cap zona que indiqui un repunt. Sobre les dades dels nous diagnosticats, del problema en què ha posat èmfasi Simón i que podria indicar un rebrot, el Departament de Salut no en fa cap esment.

El president Quim Torra ha demanat explicacions a la consellera de Salut, Alba Vergés, segons que ha pogut saber VilaWeb de fonts pròximes al president, que han indicat que la resposta ha estat que Simón s’havia equivocat suggerint un possible rebrot. Perquè, segons que ha dit, parlava d’unes dades que són parcials.

Hores després del comunicat de premsa de Salut, passades les deu del vespre, l’ACN ha informat que Vergés ha trucat a Illa per a expressar-li el malestar en nom del govern. Segons les fonts del departament citades per l’agència, la divergència en el nombre de morts es produeix perquè l’Agència de Salut Pública de Barcelona, organisme que depèn de l’ajuntament i de la Generalitat, no havia informat fins avui d’aquestes 635 morts, que no han estat totes d’un sol dia, sinó que han anat tenint lloc aquestes darreres setmanes, i de les quals el departament ja n’ha informat en els comunicats diaris. Però ara, i per causes que no han transcendit, l’Agència de Salut Pública de Barcelona les ha bolcat de cop en els registres del Departament de Salut i automàticament la xifra s’ha reflectit als recomptes del Ministeri de Sanitat espanyol.

Aquesta polèmica sobre les dades arriba just el dia que el ministeri de Sanitat espanyol ha donat el permís a la Generalitat perquè Barcelona i l’àrea metropolitana puguin passar dilluns a la fase 1 del pla de desconfinament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any