‘Imprudent’ i ‘precipitat’: els experts alerten dels perills d’aixecar el confinament total

  • Doctors, epidemiòlegs i matemàtics consideren que la decisió del govern espanyol pot allargar la crisi i col·lapsar el sistema sanitari

VilaWeb
Redacció
12.04.2020 - 13:54
Actualització: 12.04.2020 - 18:14

Les crítiques contra la gestió sanitària i econòmica del govern espanyol creixen entre la societat civil. Diversos experts han alertat aquests dies dels perills que pot suposar la mesura d’aixecar el confinament total aprovada pel govern espanyol. També sindicats com la Intersindical Valenciana i la Intersindical-CSC, mentre la Cecot s’ha limitat a criticar el decret del govern espanyol pel qual els contagis de Covid-19 en l’àmbit laboral poden implicar responsabilitats per a les empreses i els autònoms.

Avui el doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que atengui la petició de la Generalitat d’allargar el confinament total. El Col·legi de Infermers i Infermeres de Barcelona també s’ha oposat al desconfinament total perquè pot haver-hi ‘conseqüències nefastes’.

En una entrevista al 3/24, ha reclamat que no es baixi el grau de contenció per tal que el sistema sanitari ‘respongui la pressió que té en aquests moments’ i pugui ‘tenir més força per atendre pacients de covid-19 i altres afectacions’. El president del COMB sosté que els processos de desconfinament no tenen per què ser iguals a tot Catalunya. De fet, creu que són més efectius si es fan per regions.

Padrós no ha volgut especular sobre la possibilitat d’un segon rebrot però afirma que ‘el virus serà amb nosaltres força temps’. Davant la possibilitat que la situació s’allargui, Padrós creu que ‘activitat del sector sanitari ha de tornar a la normalitat’. ‘Hi ha àmbits en els quals no podem anar tard, com en els trasplantaments o els tractaments oncològics’, ha dit.

També s’ha pronunciat l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que ha dit que Catalunya va arribar al seu pic d’ocupació de les UCI fa dos dies i que els efectes del desconfinament precipitat ‘poden ser devastadors per al sistema sanitari’. ‘Decretar-lo és imprudent’, ha dit.

El matemàtic Àlex Arenas, per la seva banda, va explicar ahir al programa ‘FAQS’ de TV3 que la població que sortirà a treballar encara no està totalment protegida i va alertar: ‘El que poden fer els que no surtin a treballar és fer el confinament total. Si no, tot es perdrà’. També va dir que aixecar el confinament li sembla ‘precipitat’. ‘Les matemàtiques ens diuen que la solució és estar 50 dies més de confinament total per mantenir els casos per sota del sostre sanitari. Estem veient la baixada en la corba però hem d’anar amb compte, és la part més difícil. Ara toca desactivar una bomba de rellotgeria. No podem cometre cap error’.

Experts matemàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya també han alertat que el relaxament de les mesures després del confinament total és ‘molt precipitat’ pel risc de rebrots i perquè el sistema sanitari encara no està descol•lapsat. Segons asseguren, amb el nivell d’aïllament actual, per Sant Jordi, a finals d’abril, s’hauria aconseguit passar dels 1.100 casos diaris d’ara a només 300, i de cara a Sant Joan, s’hauria reduït fins a un cas al dia. ‘Si tenim mesures de desconfinament es pot espaiar tot i, si no es fa bé, poc a poc i de forma assenyada, tindrem rebrots i això significaria anar setmanes o mesos enrere, fet que seria terrible’, ha explicat Daniel López, del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

‘Tots els països que prenen mesures de control tenen una disminució real’, explica a l’ACN Daniel López, matemàtic de la UPC. Tot i que creu que és massa aviat ‘per dir que unes mesures han estat més efectives que d’altres’, assegura que ‘si es redueix la mobilitat de la població, es redueix la velocitat de propagació de la malaltia’. López, juntament amb altres experts, forma part d’un grup que ha desenvolupat un model matemàtic que permet quantificar la situació per zones i països, i predir l’evolució del coronavirus a curt termini.

L’informe que realitzen s’entrega a l’oficina d’estratègia de la Unió Europea i s’actualitza diàriament. L’anàlisi inclou prediccions per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea, de tal manera que el model serveix per analitzar l’eficàcia de les mesures que s’estableixen als diferents països.

El criteri més important per fer el desconfinament, segons diu, és garantir que el sistema sanitari no estigui col•lapsat, fet que ara mateix no es garanteix. Per tant, considera que la relaxació de les mesures previstes per a la setmana vinent és ‘massa precipitada’.

López posa d’exemple l’Iran, on la dinàmica era ‘fantàstica’. ‘Estaven a punt de controlar-ho del tot i, a partir de cert moment, se’ls va descontrolar. Per tant, ‘el perill existeix’, ha subratllat. Segons diu, fins que no hi hagi una vacuna no hi haurà protecció real. Per tant, de cara al desconfinament, aconsella fer-lo ‘poc a poc’ i anar avaluant els resultats cada 10 dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any