IB3 desemmascara ‘Pep Gonella’, el mite de l’anticatalanisme mallorquí

  • Josep Zafortefa, que presidia l'empresa editora del Diario de Mallorca, reconeix que és l'autor dels famosos articles

VilaWeb
Redacció
21.05.2017 - 17:44
Actualització: 21.05.2017 - 21:21

Han hagut de passar quaranta anys, però finalment avui IB3 ha pogut explicar qui s’amaga rere el pseudònim de ‘Pep Gonella’. És el misser Pep Zaforteza, que ha confessat que va ser ell qui va escriure els articles signats amb aquest nom i que van desfermar una enorme polèmica a les Illes.

El 30 de juny de 1972 el Diario de Mallorca va publicar una carta-manifest d’un tal Pep Gonella, primera d’una enfilada de cartes que dugué una polèmica entorn del model de llengua que segons l’autor s’havia de difondre. En realitat, Gonella no va abonar mai la teoria que català i mallorquí fossin llengües diferents, però el ‘gonellisme’ (nom que rep a Mallorca el fenomen anomenat ‘blaverisme’ al País Valencià) es va caracteritzar de seguida per l’agressivitat envers el catalanisme.

Josep Zaforteza Calvet va ser senador de la UCD, president de la Caixa d’Estalvis de les Balears, Sa Nostra, marmessor de Llorenç Villalonga i president del consell d’administració del Diari de Mallorca als anys setanta.

L’especulació sobre qui era Pep Gonella havia apuntat fins ara sobretot cap a l’escriptor i editor Lluís Ripoll, amic personal d’Antoni Alemany, que l’estiu del 1972 era director del Diario de Mallorca. D’Alemany, se n’havia suggerit la coautoria, però era poc probable, perquè  no ha escrit mai en llengua catalana.


+Al Bloc Etziba Balutxo: Mites fatus

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any