El Homrani defensa la gestió de les residències i culpa l’estat espanyol de la manca d’EPI al març

  • Nega que hi hagués cap ordre de no traslladar residents malalts als hospitals

VilaWeb
Redacció
07.12.2020 - 16:37
Actualització: 07.12.2020 - 20:26

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha defensat la feina feta pel seu departament a les residències durant la pandèmia. “És una realitat que s’ha donat a tot Europa i també a tot el món”, ha justificat a la comissió d’investigació al parlament sobre aquesta qüestió. El conseller ha negat que hi hagués cap ordre de “no traslladar residents a hospitals” i ha assegurat que les actuacions que van fer “sempre” van seguir “el criteri clínic dels sanitaris”. “La gent gran ha estat la més afectada a tot el món, no només a Catalunya”, ha dit. També ha reconegut que les residències “no estaven preparades” per afrontar una pandèmia com la de la covid-19.

En la mateixa línia, ha assegurat que “les residències no tenien el volum d’EPI necessaris per a una pandèmia”. De fet, sobre els equips de protecció ha criticat la gestió que se’n va fer al març, quan se’n va centralitzar la compra. “La voluntat recentralitzadora i el control per part de l’estat va ser un greu error”, ha dit, i ha afegit que “va fer perdre temps”. “Va ser un error absolut”, ha criticat. El conseller ha defensat la gestió que es va fer als centres catalans durant la primera onada i ha dit que van viure una “situació límit”. “Hem hagut d’afrontar la pandèmia sense conèixer la malaltia i sense els recursos necessaris”, ha justificat. Tot i això, ha reconegut que s’haurien hagut de prohibir les visites als centres i no fer tan sols una recomanació.

“Davant d’una crisi sanitària, davant d’una pandèmia i davant del col·lectiu que més pateix el que pertoca és que la coordinació sigui màxima i que qui tingui les regnes absolutes a l’hora de prendre decisions sobre temes sanitaris sigui Salut”, ha argumentat sobre el traspàs de competències d’Afers Socials cap a Salut. Així mateix, ha reclamat de crear l’Agència integrada d’atenció a les persones amb dependència per tal de gestionar de manera conjunta entre les dues conselleries les necessitats socials i sanitàries de la gent gran. “Volem introduir millores i canviar el model de participació de les famílies dins les residències”, ha dit.

El Homrani ha dit que la situació durant la segona onada havia estat “molt millor”. “Les dades demostren que hem pogut planificar i actuar preventivament”, ha justificat. Així, ha posat de manifest que mentre en la primera onada les residències van tenir més de 15.000 casos confirmats, en la segona n’hi havia hagut 7.542, el que suposa un descens del 52%. “Això no impedeix que continuem en situacions molt complexes, perquè és la realitat de la gestió de la pandèmia”, ha dit. A més, el conseller ha reconegut que el sistema “té febleses”, sobretot pel que fa al finançament, i ha explicat que tenen dificultats en la contractació de professionals perquè “hi ha més demanda que oferta”.

El conseller ha aprofitat la compareixença per donar dades sobre la intervenció pública de residències. Ha explicat que durant la pandèmia s’havien intervingut 27 centres, dels quals dos s’han tancat definitivament. A més, des del març s’han obert 46 expedients sancionadors.

Crítiques dels grups de l’oposició

Durant la compareixença, la majoria de grups parlamentaris han criticat la gestió de les residències per part del govern. “Els resultats de la gestió són millorables”, ha dit Josep Maria Forné, portaveu de JxCat, grup que dóna suport a l’executiu. Per part de Ciutadans, Noemí de la Calle ha dit que hi havia “hagut descoordinació de la Generalitat, protocols contradictoris i ineficients”. Manu Reyes, del PP, ha demanat directament la dimissió de El Homrani.

Tant el PSC com Ciutadans han fet referència a les converses de l’ex-dirigent d’ERC Xavier Vendrell filtrades per la Guàrdia Civil. “No existia cap comitè de crisi fora del comitè del govern i del Departament”, ha defensat El Homrani. En aquesta línia, ha negat que Vendrell fos present als comitès i ha defensat que en la gestió tan sols hi participaven membres que eren a Afers Socials o bé a Salut.

PSC i comuns han citat l’informe d’Amnistia Internacional que critica la “vulneració de drets” durant la primera onada a les residències de Catalunya i Madrid. “La desatenció sanitària no només han estat sensacions, sinó que han estat denúncies provades per part de familiars”, ha dit la diputada de Catalunya en Comú Marta Ribas.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha preguntat per les noves contractacions de personal previstes per a la segona onada de la pandèmia, que El Homrani va anunciar al ple monogràfic sobre la gestió de les residències. El conseller ha dit que eren en procés i ha defensat que el procés de contractació havia de passar unes fases.

Per part d’ERC, han defensat la gestió feta pel govern i han donat suport al conseller.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any