Urkullu i Puigdemont honoren junts aquesta tarda les víctimes d’Hipercor

  • Es compleixen trenta anys de l'atemptat d'ETA

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 02:00
Actualització: 19.06.2017 - 10:06

Avui fa trenta anys de l’atemptat d’ETA contra l’Hipercor de la Meridiana, a Barcelona. Va causar la mort de 21 persones, 4 de les quals eren nens, i 45 ferits. Va ser l’atac més sagnant de tota la història del grup basc.

En l’atemptat es féu esclatar un cotxe bomba al segon soterrani del centre comercial, que corresponia al primer pis d’aparcament. ETA va fer servir un Ford Sierra robat a Sant Sebastià que contenia 30 kg d’amonal i 100 litres de gasolina, un còctel mortífer que va activar mitjançant un control remot.

Membres de l’organització armada van fer tres trucades a les tres de la tarda avisant de l’atemptat: a la Guàrdia Urbana, a Hipercor i al diari Avui. Van dir que l’atemptat seria entre les 15.30 i les 15.40 hores. S’hi va fer una inspecció ocular, però com que no s’hi va trobar res, l’avís es va catalogar de falsa alarma, en una decisió que després ha suscitat força polèmica.

L’acció va ser executada pel comandament Barcelona d’ETA, format per Rafael Caride Simón, màxim dirigent, Domingo Troitiño i Josefa Ernaga. Fins al setembre d’aquell any no es van fer les primeres detencions. L’Audiència espanyola va assenyalar Santi Potros com a inductor de l’atemptat, que volia atacar una empresa de capital francès. L’executor, segons la sentència, fou Rafael Caride. Quant a Domingo Troitiño i Josefa Ernaga, varen ser condemnats cadascun a un total de 794 anys de presó.

Homenatges
El parlament va recordar i homenatjar divendres les víctimes de l’atemptat i, de manera extensiva, totes les víctimes del terrorisme. L’acte va comptar amb la presència de víctimes i familiars, com també de més atemptats. Un dels assistents va ser Pedro Ortega, que va detallar com havia ajudat la gent ferida i com havia trobat la seva cunyada entre les víctimes. El president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, va assegurar que la qualitat de la democràcia depèn de com es tracten les víctimes i va lamentar que aquest tracte no sempre hagi estat a l’altura. La presidenta del parlament, Carme Forcadell, va expressar el rebuig absolut de la societat catalana a qualsevol forma de terrorisme i va acabar dient: ‘Mai més cap altre Hipercor, mai més cap acte terrorista.’

L’Ajuntament de Barcelona va organitzar dissabte al parc de Can Dragó un acte de record, reconeixement i homenatge a les víctimes de l’atemptat.

El monument que es va inaugurar el 2003 a la Meridiana en record de les víctimes

Avui a les 19.00, davant el monument que es va inaugurar el 2003 a la Meridiana en record de les víctimes, l’ACVOT ha organitzat un acte d’homenatge. Comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d’Interior, Jordi Jané.

L’homenatge començarà amb uns parlaments institucionals a càrrec del president de l’ACVOT, José Vargas; del president basc; del ministre d’Interior espanyol i del president de la Generalitat. A continuació, les autoritats faran una ofrena floral conjunta davant el monòlit i l’acte de record s’acabarà amb un minut de silenci. Els alumnes de l’Escola de Música Sis Cordes de Lloret de Mar interpretaran el ‘Cant dels ocells’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any