Qui pot accedir a la moratòria de les hipoteques? Claus i ombres del decret del govern espanyol

  • D'avui fins d'aquí a quinze dies es poden presentar les sol·licituds per a ajornar el pagament de les quotes hipotecàries, una mesura que, d'acord amb la llei, és pensada per a famílies vulnerables

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
18.03.2020 - 21:50
Actualització: 19.03.2020 - 15:04

D’avui fins al 3 d’abril, el govern espanyol ha obert un període per a demanar una moratòria del pagament de les quotes de la hipoteca. És una de les mesures econòmiques impulsades pel govern espanyol que hauria de servir per a plantar cara a la possible crisi que es derivi del coronavirus 2019. Aquesta mesura va destinada, com diu el reial decret publicat ahir pel BOE, a col·lectius ‘particularment vulnerables’ i ara per ara tindrà una duració d’un mes i prou, tot esperant si l’executiu espanyol amplia la vigència del decret llei.

Pedro Sánchez va presentar la mesura tot assegurant que ‘ningú en una situació econòmica difícil no perdrà l’habitatge’. Tanmateix, no va concretar ajuts per als qui no puguin pagar el lloguer. Segons que denuncia la PAH, aquesta és l’anella feble del decret de Sánchez, perquè el 70% dels desnonaments són per no haver pagat el lloguer.

L’entitat també critica la moratòria hipotecària i creu que tindrà poca incidència perquè afectarà tan sols dos col·lectius: els qui hagin perdut la feina i els autònoms que hagin perdut molts ingressos. ‘Gent que ja era molt vulnerable en la seva situació econòmica abans de la crisi del coronavirus, que no entrarà en aquesta moratòria’, explica Josep Babot, membre de la PAH Barcelona. També critiquen que la moratòria depengui de la ‘proactivitat de l’afectat’ i que en cap cas no carregui responsabilitats a les entitats financeres perquè donin informació i es posin en contacte amb els qui podran accedir a la moratòria.

Més enllà de les mesures i dels criteris del decret, Babot assenyala que amb la moratòria ‘no es condona res’. ‘En un moment de crisi demanem corresponsabilitat del sector financer i una exoneració del pagament, de manera que durant el temps que duri la moratòria les famílies no hagin de pagar aquesta quantitat i no s’hagi d’aportar més endavant’.

Per una altra banda la duració de la moratòria, un mes –prorrogable si ho acorda el govern–, dóna poca seguretat als afectats. A Itàlia, per exemple, els hipotecats que hagin perdut la feina o acreditin un descens dels ingressos no hauran de pagar la hipoteca durant nou mesos –prorrogables fins a divuit.

Qui s’hi pot acollir?

Per accedir a la moratòria de la hipoteca cal ser considerat una persona vulnerable, és a dir, no tenir feina o, en el cas de ser empresari, tenir una caiguda del 40% dels ingressos. Si l’hipotecat treballa, s’hi apliquen diversos criteris. Per una banda, els ingressos de la unitat familiar no poden superar tres vegades l’indicador públic de renda a efectes múltiples (IPREM). Aquest barem, utilitzat per a les ajudes socials, enguany té un valor de 537,84 euros. Per tant, per a optar a la moratòria, els ingressos de la unitat familiar han de ser inferiors a 1.613 euros.

Per cada fill i per cada persona de seixanta-cinc anys o més a la unitat familiar, l’IPREM s’augmentarà de 0,1 (53,78 euros) i de 0,15 (80,6 euros) en el cas de les famílies monoparentals. Si hi ha cap membre de la família amb una discapacitat del 33%, o bé que té dependència o una malaltia que l’incapaciti per a treballar, el límit serà de quatre vegades l’IPREM (2.148 euros).

Així mateix, quan la quota hipotecària, més les despeses i subministraments bàsics, equivalgui al 35% o més dels ingressos nets del conjunt dels membres de la unitat familiar, els bancs també n’hauran d’ajornar el pagament.

Un altre supòsit és que si les nostres circumstàncies econòmiques han canviat, sigui per la pèrdua de la feina, perquè l’empresa on treballem s’ha acollit a un ERTO o perquè som autònoms, i la càrrega hipotecària ha augmentat d’un 30%, també podrem demanar la moratòria. La càrrega hipotecaria és el tant per cent del pagament de la nostra hipoteca sobre els nostres ingressos. Si amb la nova situació econòmica aquest percentatge creix d’un 30%, podrem anar al banc perquè ens concedeixi una moratòria.

Burocràcia feixuga

Tot això caldrà acreditar-ho davant l’entitat financera corresponent amb documents que en alguns casos exigiran als interessats de fer gestions burocràtiques, en un moment en què es demana la mínima mobilitat. Els qui estiguin a l’atur i els autònoms que cessin l’activitat, hauran de presentar un certificat acreditant la nova situació. Les famílies hauran d’acreditar quantes persones viuen a l’habitatge amb el llibre de família, els certificats d’empadronament de tots els membres i, si escau, les declaracions de discapacitat, dependència o incapacitat permanent.

Per una altra banda, també caldrà demostrar la titularitat dels béns amb una nota del Registre de la Propietat, les escriptures de compra-venda, la concessió del préstec i una declaració responsable del deutor relativa al compliment dels requisits exigits per a considerar-se sense recursos econòmics suficients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any