Les universitats seran un espai de vaccinació quan s’administrin les dosis a la població general

  • Salut admet que no vaccinar amb AstraZeneca majors de 55 "complica la logística" però confia que no alenteixi el ritme

VilaWeb
ACN
06.02.2021 - 14:45
Actualització: 06.02.2021 - 15:04

El Departament de Salut treballa perquè les universitats siguin un espai de vaccinació quan s’assoleixi la fase d’administració general. Segons ha explicat la consellera Alba Vergés en roda de premsa als laboratoris de Reig-Jofe, després de parlar amb els rectors, aquests s’han compromès a què, quan s’arrribi a una etapa de vaccinació general, ajudar a fer una “crida massiva” i acollir la vaccinació de població sana i general.

D’altra banda, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que la decisió del Ministeri de Sanitat espanyol de limitar a 55 anys l’edat màxima de les persones que poden rebre el vaccí d’AstraZeneca “complica molt la logística”. Tanmateix, ha manifestat la seva confiança en què aquesta decisió no alenteixi el ritme de vaccinació.

Salut estima que la variant britànica de la covid representa el 17% dels casos

El Departament de Salut estima que la variant britànica de la covid-19 se situa al voltant del 17% dels casos registrats actualment a Catalunya, segons ha detallat Vergés, que ha precisat que “de mica en mica” aquest percentatge va pujant. D’altra banda, Argimon ha remarcat que a partir de dilluns es farà una “tímida obertura” i cal mirar quin impacte tindrà en les dades aquesta lleugera relaxació de les mesures del Procicat, que implicarà ampliar el confinament de municipal a comarcal, allargar la restauració una hora en els torns d’esmorzar i dinar i reobrir els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals. Vergés ha destacat que malgrat que es registri una millora dels indicadors encara no es poden aixecar les restriccions contra la covid, però si “donar aire”. “Hem passat el pic epidèmic i de les UCI i això és gràcies a l’esforç de la societat”, ha destacat la consellera. Ara, la previsió del departament és que la incidència segueixi baixant “lentament” i comenci a reduir-se l’impacte assistencial, que de moment continuarà sent “molt dur”.

Vergés ha cridat a la prudència davant de possibles “serralades” en les dades, que poden tenir alguna punta que no impliqui un canvi de tendència. “Podem considerar que hem passat el pic i que estem complint els escenaris dins de les projeccions”, ha afegit. Un 2% menys cada dia Argimon ha pronosticat que les dades aniran baixant, al voltant d’un 2% diari, i també s’aniran reduint els ingressos en planta i “molt tímidament” les persones ingressades a les UCI. “Fa tres setmanes que disminuim, sempre hem dit que aquesta disminució l’hem de mirar amb molta cautela”, ha avisat.

Una de les raons per mantenir la cautela són, de fet, les noves variants que afectaran Catalunya les properes setmanes. “Sabem que a mitjans de març, a la tercera setmana de març, estarem amb la soca británica com a dominant”, ha detallat. A més, si se segueix la mateixa evolució que altres països, com el Regne Unit, i si es comença a detectar la soca sudafricana, és la predominant perquè té “avantatges selectius sobre la britànica”. Argimon ha afegit que a tots els països del voltant hi ha una situació “d’ebullició” amb molta incidència i infecció, de manera que cal ser “molt cautelosos”, i mirar les dades dia a dia. Així, al respecte de la “tímida obertura” que es farà dilluns, cal veure quin és el seu impacte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any