Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?

  • Les investigacions científiques aclareixen i desmunten rumors difosos aquestes últimes setmanes

VilaWeb
Redacció
16.03.2020 - 08:00
Actualització: 16.03.2020 - 15:46

Les dades científiques de disponibles indiquen que no hi ha cap prova que els animals domèstics es puguin infectar amb el virus. El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (Cresa) han emès un comunicat en què expliquen que els gossos i els gats poden tenir malalties produïdes per uns altres coronavirus que no afecten les persones i que són genèticament diferents del coronavirus 2019. Els dels gats són del grup alfa-coronavirus i els dels gossos, beta-coronavirus.


Així doncs, no sembla que gossos i gats puguin desenvolupar la Covid-19 ni encomanar-ne el virus a les persones i als altres animals, però sí que poden ser portadors passius de partícules virals a llocs com ara la pell o el nas si són exposats a persones que tinguin la malaltia pel coronavirus i l’excretin. Per aquesta raó, recomanen als malalts que convisquin amb gossos o gats que prenguin unes mesures específiques, com ara mantenir distància amb l’animal i utilitzar màscara davant seu (tot recordant que no s’han de posar màscares als animals, perquè els són perjudicials); també es recomana que sigui una persona no malalta qui els dugui al veterinari en cas de necessitat; en aquest cas, val més avisar abans el centre perquè prengui les mesures sanitàries necessàries per a atendre l’animal.


Si es decideix de deixar l’animal a càrrec d’una altra persona durant el confinament, caldria que no s’endugués ni fes servir els plats de menjar, abeuradors, corretges, collars i objectes de l’animal que hagin estat en contacte amb el malalt de Covid-19.

El cas del ‘positiu lleu’ del gos d’Hong Kong

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya va fer una crida a la calma fa dies, arran del cas d’un gos d’Hong Kong que va ser posat en quarantena després d’haver-li fet la prova de la malaltia del coronavirus i haver-ne resultat un ‘positiu lleu’. El col·legi va recordar que, en realitat, el gos no havia desenvolupat pas la malaltia. En un comunicat en què recollia l’opinió de Joaquim Segalés, catedràtic de la UAB i investigador de Cresa que participa en investigacions sobre coronavirus zoonòtics, Segalés assenyala que l’animal probablement va ser exposat a un ambient contaminant, atès que la seva propietària tenia la Covid-19. ‘Això explica que les mostres nasals i orals que els investigadors van recollir del gos per fer-li el test donessin el resultat de positiu lleu’, al·lega. És a dir, que l’animal tenia restes víriques ‘com les que es podrien trobar a la superfície d’una taula’.

Rentar-se les mans després de tocar l’animal

En general, els veterinaris recorden que per a evitar qualsevol malaltia quan es conviu amb animals a casa és recomanat de rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tenir-hi contacte, i sobretot no tocar-se la boca, ni el nas ni els ulls. També s’ha d’evitar de tocar els animals malalts.

Com a mesura de prevenció per a no contribuir a la propagació de la Covid-19, els veterinaris demanen als qui tinguin símptomes respiratoris o febre que no duguin els animals als centres veterinaris. Els recomanen que ho faci algú altre i que, per a evitar acumulacions a les sales d’espera i minimitzar el risc de contagi, es demani cita prèvia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any