Fuset garantix la “seguretat” de Vivers i demana a Policia Local revisar els protocols de comunicació

  • Els organitzadors dels concerts diuen que les graderies reunixen les condicions tècniques i de seguretat exigides

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 16:56
Actualització: 05.07.2017 - 20:42

Els organitzadors dels concerts diuen que les graderies reunixen les condicions tècniques i de seguretat exigides

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

El regidor de Cultura Festiva en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha assegurat este dimecres que la seguretat està “garantida” en el recinte dels Jardins de Vivers en el qual es desenvolupen els concerts de la Gran Fira de Juliol, al mateix temps que ha apuntat que el seu programa “continua en marxa” després de l’accident mortal d’un treballador que muntava les graderies.

“El recinte de la Fira és segur i complix els requisits”, ha indicat l’edil en la roda de premsa que ha oferit sobre el sinistre, que va ocórrer el 27 de juny, encara que el treballador va morir este dimarts. Igualment, ha demanat a la Regidoria de Protecció Ciutadana que revise el seu protocol de comunicació perquè incidents com este es coneguen quan passen.

Fuset, que ha expressat la seua voluntat d’oferir “la màxima transparència” i “tota la informació”, ha relatat el que li ha costat confirmar l’incident des que el dijous 29 de juny van arribar a la seua regidoria “rumors per part d’un tercer” (i va demanar per escrit informació als promotors), fins que va poder tindre constància oficial este dilluns, 3 de juliol, després d’aparéixer un comunicat en xarxes socials i saber que va haver-hi presència policial en Vivers.

En este sentit, ha ressaltat que ha “traslladat” a la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, “la necessitat que es milloren i es revisen els protocols” de comunicació dins la Policia Local perquè si es produïx un succés d’este tipus “hi haja una comunicació immediata”.

El mateix dilluns es va posar en contacte amb el cap de la Policia Local per a saber si realment es va produir eixa presència policial en el lloc. Pere Fuset ha dit que “en un primer moment” este li va dir que no tenia constància del succeït encara que més tard s’ho va confirmar i va saber que hi havia atestat del mateix dia 27.

El regidor que “immediatament i d’urgència” el mateix dilluns va convocar l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana per a “exigir tota la documentació i informació” sobre els fets i perquè esta li la requerisca a l’empresa amb la qual va contractar el muntatge de les graderies. “Correspon als promotors explicar la contractació i les mesures de seguretat”, ha manifestat, a més d’insistir en la “màxima celeritat” amb la qual ha actuat la seua Regidoria des de que va tindre la comunicació oficial.

SEGURETAT EN LES GRADERIES

L’edil ha demanat “diferenciar” entre l’accident laboral i la seguretat de les graderies, que està “avalada”. Ha comentat que els Bombers Municipals van determinar que les graderies, una vegada muntades, “necessitaven una modificació” d’uns centímetres per un passadís i ha dit que açò, “que no té res a veure amb l’accident”, es va fer.

De la mateixa manera, ha detallat que des de Bombers s’ha indicat que l’activitat, en no estar en el catàleg d’activitats de norma bàsica d’autoprotecció, no està obligada a comptar amb un pla d’este tipus. No obstant açò, ha exposat que “encara així” des del seu departament, com a organitzadors dels actes, s’elabora un programa d’autoprotecció que també inclou actuació davant emergències. “Este Ajuntament no escatima ni un pèl en mesures de seguretat” ha dit.

El responsable municipal ha assegurat també que en les graderies s’ha sigut “exigent” i que “fins que no han complit amb tota la normativa no s’han obert” al públic, alguna cosa que es va fer dilluns passat. “Queda demostrada la seua seguretat”, ha reiterat. Pere Fuset ha descartat que el consistori tinga responsabilitat en el succeït i ha dit que s’han fet les consultes pertinents als servicis jurídics municipals sobre este tema.

“No hi ha contractació per part de l’Ajuntament de les graderies. Per tant, no hi ha expedient de contractació perquè l’Ajuntament no contracta. Qui fa la contractació és un tercer”, ha asseverat.

No obstant açò, ha traslladat de nou a la família del mort el “suport i col·laboració” del consistori, com també va fer este dimarts quan la va visitar en l’Hospital La Fe, on estava ingressat el treballador fins a la seua defunció.

Preguntat per les circumstàncies del sinistre ha demanat “ser prudent” i ha afirmat que “ho està investigant la Policia”, per la qual cosa ha remès a l’atestat corresponent. Per les dades que li ha traslladat la família, Fuset ha apuntat que es va produir “a dos metres d’altura”, sobre les 20.30 hores i que “es complien les mesures de seguretat”.

EQUIPS DE PROTECCIÓ

Per la seua banda, els organitzadors dels concerts de Vivers han expressat el seu “més sentit condol” per la mort del treballador i assenyalen que estan investigant i recopilant dades en resposta al requeriment de l’Ajuntament de València. Segons sostenen en un comunicat, la Policia Local va determinar en les primeres diligències que l’accident no va ser per absència de mesures de prevenció perquè l’empresa havia subministrat els equips de protecció individual.

Així mateix, han confirmat la seguretat de les tribunes per a “tranquil·litat” d’aquelles persones que hagen adquirit localitats per a les pròximes actuacions. Sobre este tema, recalquen que tenen el certificat final d’instal·lacions eventuals i reunixen les condicions tècniques i de seguretat exigides.

En esta línia, apunten que el disseny i configuració d’estes graderies va ser supervisat per especialistes d’empreses amb les “màximes garanties” i que les instal·lacions del recinte van passar la supervisió de la subunitat de plans d’emergència del consistori. A més, disposen del Pla d’Autoprotecció i un informe de Bombers amb la verificació de les condicions tècniques de prevenció i protecció contra incendis.

EXPLICACIONS “INSUFICIENTS”

No obstant açò, des del grup municipal popular es considera que les explicacions de Fuset són “insuficients perquè ha deixat moltes incògnites sense resoldre” i ha sigut “incapaç” d’aclarir si els promotors del muntatge de la graderia –l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana– tenien una resolució de l’expedient de l’Ajuntament que van obrir perquè se’ls autoritzara la instal·lació en un jardí públic amb el de Vivers.

D’acord amb el portaveu del PP, Eusebio Monzó, sense eixa resolució d’autorització d’ocupació de l’espai públic, “l’associació no podia haver iniciat el muntatge de la graderia, la qual cosa seria molt greu” i ha exigit que l’alcalde, Joan Ribó, faça una compareixença pública per a donar la informació completa sobre el succeït.

Monzó ha criticat “l’apagada informativa” d’este accident, que ignora si obeïx “a la descoordinació i la mala relació entre Anaïs Menguzzato i Pere Fuset, o al fet que algú va decidir que no es conegueren els fets fins a quasi passada una setmana”.

D’altra banda, des de CGT han denunciat els fets i les condicions “de precarietat” que es viuen en est i altres sectors, amb jornades laborals “llargues i penoses” i creu que, fins que s’aclarisca tot, es tracta possiblement d’un cas de “negligència” de les normatives laborals, al mateix temps que ha lamentat la “indiferència” de promotors i consistori en este cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any