Forcadell: ‘Si el parlament decideix fer un RUI no serà com el 9-N, no tindria sentit’

  • 'El meu objectiu és deixar la política quan acabi el full de ruta', diu la presidenta del parlament

VilaWeb
ACN
16.07.2016 - 11:05

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha advertit, en una entrevista a l’ACN, que un referèndum unilateral d’independència (RUI) només tindria sentit si fos ‘diferent del 9-N’. És per això que Forcadell creu que si els partits sobiranistes i el Govern decideixen fer-lo, haurien de buscar ‘els mecanismes’ perquè fos ‘realment un referèndum i no un procés participatiu’ com el de novembre de 2014. ‘Si es fa, ha de ser condició sine qua non’, ha dit. La presidenta creu també que la clau estaria en buscar que ‘hi anessin els que votin ‘no” a la independència’. D’altra banda, Forcadell s’ha mostrat ‘convençuda’ que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, superarà la qüestió de confiança al setembre, i ha explicat que ‘entén’ que el govern vulgui ‘lligar-la a l’aprovació dels pressupostos’ de l’any 2017. Per últim, assegura que els seus plans passen per deixar la política un cop culmini el full de ruta previst per a aquesta legislatura. ‘El meu paper haurà acabat’, afirma.

Carme Forcadell no es vol mullar sobre si cal o no incloure el RUI al full de ruta del govern i del Parlament, però sí que parla sobre com hauria de ser si finalment se celebrés. Considera que ‘si hi ha una majoria parlamentària que decideix fer-lo, no serà com el 9-N’. ‘Si es fa un RUI, no serà com el procés participatiu del 9-N. No tindria sentit, s’ha de fer diferent. S’han de posar les condicions que permetin que no sigui un procés participatiu sinó realment un referèndum. Per fer-ho, la condició sine qua non és que sigui un referèndum i no un procés participatiu’, ha assegurat, taxativa, Forcadell.

En aquest sentit, l’element més important per a ella seria ‘buscar i trobar els mecanismes’ que fessin que ‘tothom anés a votar, que fos una cosa més acceptada per tothom i que també anessin els que votessin ‘no”.

Amb tot, la presidenta és prudent i ha remarcat que encara no ha arribat el moment i que, en tot cas, ‘s’hauria de parlar i veure si hi ha el consens per fer-lo’. ‘De moment, estem tirant endavant un full de ruta. Es pot millorar? Pot ser, però sempre des del consens i parlant-ho’, ha afegit.

L’altre element d’expectació a la política catalana és la qüestió de confiança a la que se sotmetrà el president de la Generalitat. En això, Carme Forcadell no té cap dubte i confia plenament que Carles Puigdemont se’n sortirà i la superarà. ‘Estic convençuda, sóc molt optimista’, assegura, tot ironitzant immediatament que ‘també es pensava que s’aprovarien els pressupostos i no es van aprovar’.

En qualsevol cas, està segura que JxSí i la CUP donaran suport a Puigdemont, perquè, segons ella, ‘ara el context és diferent’. ‘Crec que l’excepcionalitat del mandat farà que s’aprovi la qüestió de confiança i farà que es culmini la legislatura’, ha sentenciat. Forcadell, a més, se situa en la mateixa tesi que part del Govern i creu que si la CUP permet al president superar aquest tràmit, hauria de ser també amb el compromís de poder tirar endavant els comptes per al 2017. ‘Tant el president com el vicepresident han dit que ha d’anar lligat als pressupostos. Recordem que si s’haguessin aprovat els pressupostos, no estaríem amb la qüestió de confiança, per tant entenc que ho lliguin, entenc els arguments, perquè venim d’on venim i és una cosa lògica’, ha afirmat.

Si, en contra del que la presidenta preveu, Puigdemont no aconsegueix que la CUP li permeti superar el tràmit del setembre, Forcadell considera que no s’hauria d’intentar negociar una nova investidura amb un altre candidat, sinó que ‘s’hauria d’anar a eleccions’ i dirimir les diferències en uns nous comicis al Parlament.

‘El meu objectiu és deixar la política quan acabi el full de ruta’

Carme Forcadell havia estat presidenta de l’ANC i, després de deixar-ho, va ser inclosa, com un element excepcional, a les llistes de JxSí en un 27-S de caràcter plebiscitari. Precisament aquestes circumstància és la que li fa pensar que la seva dedicació a la política té els dies comptats. ‘El meu objectiu és deixar-ho quan acabi’, diu, posant el final de la seva carrera pública en la culminació del full de ruta que ara estan intentant portar a terme el Govern i els partits independentistes.

‘Jo entenc que el meu paper acaba un cop culminat el full de ruta. Però no m’agrada dir ‘d’aquesta aigua no beuré’. Quan vaig deixar l’Assemblea, vaig dir que tornava a la vida civil i a la meva feina, que la meva vida pública acabava, i sóc aquí’, explica des del seu despatx del Parlament, tot recordant que quan va presentar-se amb JxSí ho va fer ‘dient als ciutadans que eren unes eleccions plebiscitàries i excepcionals, amb unes persones que no ens presentaríem sense aquesta excepcionalitat’. ‘Per tant, no tindria sentit que jo em torni a presentar, perquè la situació aquesta ja no es donarà’, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any