La Fira del Llibre de València torna amb format presencial

  • L'organització espera recuperar les xifres d'abans de la pandèmia, amb 300.000 visitants i un milió d'euros en vendes

VilaWeb
Redacció
13.10.2021 - 21:50
Actualització: 14.10.2021 - 09:08

La 56a Fira del Llibre de València torna avui als Jardins de Vivers després d’un any d’absència per la pandèmia. Fins al 24 d’octubre, més de 800 autors passaran per les casetes de 60 expositors, entre llibreries, entitats i editorials.

L’organització, formada pel Gremi de Llibreters de València i la Fundació Fira del Llibre, espera recuperar l’assistència del 2019, quan hi hagué 300.000 visitants i es recaptà vora un milió d’euros en vendes.

De la programació d’enguany, se’n destaquen els homenatges als poetes Marc Granell i Francisco Brines, que va morir el mes de maig passat. Autors valencians com ara Francesc Viadel (L’estiu dels brivalls), Susana Gisbert (Els cabells molt rulls), Fani Grande (Empar i el xungovirus) i Rafa Lahuerta (Noruega), entre molts més, presentaran les seues publicacions. Sergi Castillo parlarà del seu darrer llibre, Operació AVL. 

Especialment significativa per a la literatura en català serà la jornada del 22 d’octubre, quan escriptors com ara Xavier Aliaga (Ja estem morts, amor), Antoni Martí Monterde (Figura d’assaig), Álvaro Martínez (L’oxigen. Història íntima d’una molècula corrent), Marta Nadal (Baules) i Manel Marí (El nòmada i l’arrel) parlaran sobre les seues obres. Núria Cadenes presentarà No tinguis èxit, un recull d’articles d’Isabel-Clara Simó.

A l’acte de presentació de la fira, Juan Pedro Font de Mora, president del Gremi de Llibreters, posà en relleu la tasca de les petites llibreries de barri i de poble. “Veniu als Vivers, gaudiu de la Fira, però recordeu també que el llibre és a les llibreries els 365 dies de l’any”, afegí María Bravo, presidenta de la Fundació Fira del Llibre.

La “Commonwealth catalano-valenciano-balear”, a debat

A les presentacions literàries, s’afegeixen activitats com ara concerts o col·loquis. Divendres 15, Gustau Muñoz, Antoni Furió, Josep Vicent Boira i Salvador Enguix participaran en una taula rodona titulada la “Commonwealth catalano-valenciano-balear”. Amb motiu del 25è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, Vicenta Tassa i Rafael Castelló faran un debat sobre els drets lingüístics dels valencians.

Nou taules rodones abordaran temes com ara la llibertat d’expressió, la migració, el paper de la dona, el corredor mediterrani i la LGBTI-fòbia. En el vessant musical, hi haurà concerts com els de Borja Penalba i Mireia Vives, Andreu Valor, Carles Dénia i Tomàs de los Santos.

Il·lustracions pel dret d’un habitatge digne

L’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) reivindica el dret d’un habitatge digne amb una exposició col·lectiva a la Fira del Llibre. Amb el títol “Si és que hi ha cases d’algú“, és un recull de 54 il·lustracions que tracten de temes com ara els desnonaments, la gentrificació, l’especulació immobiliària i els lloguers inassumibles. L’acte d’inauguració serà el dissabte 16 d’octubre, tot i que l’exposició es pot visitar a partir d’avui a l’envelat de la Generalitat.

“Conscients de la responsabilitat social i política que tenen els professionals de la il·lustració, APIV busca reflexionar d’una manera àmplia, crítica i reivindicativa sobre el dret a un habitatge digne i sobre les actuacions polítiques i empresarials que hi dificulten l’accés de la població”, ha manifestat l’entitat.

Un pacte institucional per la lectura

La Generalitat signarà un pacte per la lectura amb l’objectiu de fer créixer l’índex de lectors, donar suport als escriptors i assegurar els beneficis d’editorials, biblioteques, llibreries i distribuïdors. Ho anuncià Ximo Puig a la presentació de la fira. Amb el títol “Pactem per la lectura”, pretén integrar les universitats, les administracions locals i els agents vinculats amb el sector. Serà, segons el president, una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura. Puig també anuncià que, el 2022, augmentaria d’un 25 % el pressupost que la direcció general de Cultura i Patrimoni destina al foment de la lectura, que superaria així els 4,5 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any