Els films del 2021: més de vint títols per a acabar l’any

  • Repassem alguns dels films més destacats de l'any, bé per la valoració dels crítics, bé per la popularitat i recaptació

VilaWeb
Un fragment de 'È stata la mano di Dio', de Paolo Sorrentino.
Redacció
29.12.2021 - 21:50

Enguany les sales de cinema s’han continuat ressentint de la crisi de la covid-19, juntament amb l’augment de la popularitat de les plataformes digitals, que, com més va més, estrenen grans films i amb un marge de temps més curt respecte de les estrenes a les sales. Es pot dir, doncs, que ha estat un any força fluix per a les sales de cinema, però fort per les plataformes. Productores com Warner i Disney han estrenat molts films alhora a les plataformes i també hi ha hagut estrenes al cinema en un temps limitat que immediatament s’han pogut veure a Netflix. Repassem els films més populars de l’any, bé per l’opinió de la crítica, bé per la recaptació o bon acolliment del públic. Us indiquem també la distribuïdora de cada film i on podeu trobar-lo.

È stata la mano di Dio – Netflix

El director italià Paolo Sorrentino ja s’havia posat els crítics de cinema a la butxaca amb La Grande Bellezza, The Young Pope i La Giovinezza, però È stata la mano di Dio ja es considera el seu millor treball. Aquest drama autobiogràfic narra la història d’un noi, Fabietto Schisa, que viu en la Nàpols caòtica dels anys vuitanta i a qui dos fets canvien completament la vida: un greu accident a la família i, sorprenentment, l’arribada de Maradona al Nàpols. Un film nostàlgic que reflexiona sobre el destí, la mort, la família, l’amor i l’art.

Podeu veure el film a Netflix i a les sales de cinema.

West Side Story – 20th Century Studios

Fer una nova versió d’un clàssic no és mai fàcil, però en general l’acolliment i la valoració del modern West Side Story, dirigit per Steven Spielberg, són molt bons. Aquest Romeu i Julieta contemporani se situa els anys cinquanta a Nova York i conta la història de Tony i Maria, que s’enamoren tot i tenir relació amb colles de carrer antagòniques. Malgrat l’escepticisme anterior a l’estrena, allò que més s’ha valorat del film és que sigui molt fidel al musical clàssic, però alhora resulti una obra diferent que funciona per si mateixa.

El podeu veure a les sales de cinema.

Dune – Warner Bros

Dune és un drama de ciència-ficció dirigit per Denis Villeneuve que adapta la novel·la de Frank Herbert del 1965. No és la primera vegada que es porta a la pantalla gran. L’anterior era de David Lynch, sense gaire èxit. La versió de Villeneuve, en canvi, ha tingut tanta requesta que ja se n’ha anunciat una segona part. Dune explica la història de Paul Atreides, que ha d’anar al planeta més perillós de l’univers amb l’objectiu de salvar la família i el seu entorn. Mentrestant, els antagonistes del film lluiten per un dels recursos més excepcionals del planeta, amb el poder d’explotar tot el potencial de la humanitat.

Podeu veure el film a les sales de cinema, a Amazon Prime Video, a Movistar+ i ben aviat a HBO Max.

The Power of the Dog – Netflix

The Power of the Dog és un western dirigit per Jane Campion i protagonitzat per Benedict Cumberbatch i Jesse Plemons. Se situa a Montana el 1925 i narra la història de dos germans que són com la nit i el dia i comparteixen la propietat del ranxo més gran de la zona. Quan un dels germans es casa, l’altre emprèn una campanya de menysteniment contra la seva cunyada, que s’instal·la al ranxo. Els crítics consideren que és un dels films de l’any i en valoren especialment la fotografia, la música i les interpretacions.

El podeu veure a Netflix.

Petite maman – Pyramide Distribution

Aquest drama fantàstic de Céline Sciamma s’ha descrit enguany com un “miracle” cinematogràfic. Narra la història d’una nena de vuit anys a qui s’ha mort l’àvia fa poc. Mentre ajuda a buidar la casa en què va créixer la seva mare, surt a investigar al bosc, coneix una altra nena i es fan amigues. Totes dues construeixen una cabana al bosc i descobreixen un secret fascinant.

El podeu veure a les sales de cinema.

Luca – Disney+

Luca és una faula de Pixar sobre la diversitat i la tolerància que, malgrat no haver arribat a l’excel·lència d’uns altres títols com Inside Out o Coco, ha tingut bon acolliment de crítica i de públic. El film, dirigit per Enrico Casarosa, explica la història d’un nen que, en un poble de la Riviera Italiana, comparteix aventures amb un nou amic. Però aquesta gran amistat d’estiu es troba amenaçada quan el nen descobreix que el seu amic és un monstre marí d’un món aquàtic.

El podeu veure a Disney+.

Spider-Man: No Way Home – Columbia Pictures i Sony Pictures Entertainment

Spider-Man: No Way Home és, sens dubte, el film més vist de l’any, el primer que ha aconseguit guanyar mil milions d’euros d’ençà del 2019. No ha estat l’única estrena de Marvel, però sí la més aclamada, amb bona rebuda de crítica i de públic. En aquest film, per primera vegada en la història del superheroi als cinemes, el protagonista és desemmascarat, i per tant, la responsabilitat i els perills de la seva vida de superheroi s’escolen en el seu quefer diari. És la seqüela de Spider-Man: Far From Home.

Podeu veure’l a les sales de cinema.

Titane – Diaphana Distribution i Mozinet

Titane és un film de terror i enjòlit dirigit per Julia Ducournau. Comença amb la reaparició d’un nen que havia desaparegut deu anys enrere i que té el rostre inflat i amb signes de violència. El seu pare se l’enduu a casa i, alhora, una colla d’assassinats impacten la regió. El film és considerat provocador i visualment pertorbador, recomanat per als fans del gore.

El podeu veure a les sales de cinema.

Sis dies corrents – Filmax

Sis dies corrents, de Neus Ballús, és un dels candidats a triomfar en els premis Gaudí del 2022. La comèdia transcorre en una setmana i parla de la vida de tres treballadors d’una empresa d’electricitat als afores de Barcelona que han d’anar fent reparacions. El film se centra sobretot en la relació que tenen els protagonistes amb els clients.

El podeu veure a les sales de cinema.

The Green Knight – A24

The Green Knight és un drama fantàstic de David Lowery que explica la missió que ha de dur a terme el nebot del rei Artur per lluitar contra el cavaller verd, que és com anomenen un gegant que ha aparegut a Camelot. És un dels grans favorits als premis Òscar del 2022.

El podeu veure a Amazon Prime Video.

El buen patrón – Tripictures

El buen patrón és el darrer film de Fernando León de Aranoa, protagonitzat per Javier Bardem. És una tragi-comèdia que explica la història del propietari d’una empresa que espera que li donin un premi local en reconeixement de la seva feina com a empresari. Però per a optar-hi primer ha de rebre una visita. Just abans de rebre-la, sembla que tot comença a sortir-li malament i ha de resoldre els imprevists a contrarellotge.

El podeu trobar a les sales de cinema i aviat a les plataformes.

La família Mitchell contra les màquines – Netflix

La família Mitchell contra les màquines, de Michael Rianda i Jeff Rowe, és una comèdia d’animació molt aplaudida per la crítica. El punt de partença de la història és el viatge amb cotxe de la família Mitchell, interromput per una tecnologia que amenaça el planeta. Aquest film ha estat el primer a estrenar-se a Netflix doblat al català, i també hi és disponible la versió original subtitulada en català.

El podeu trobar a Netflix.

Tick, Tick… Boom! – Netflix

Sembla que el 2021 ha estat l’any dels musicals. A banda West Side Story, també Tick, Tick… Boom!, de Lin-Manuel Miranda ha estat molt ben valorat. El film es basa en el musical autobiogràfic de Jonathan Larson. El protagonista és un aspirant a compositor teatral, a punt de fer trenta anys. Acaba d’escriure una obra, però es pregunta si el seu somni de triomfar a Broadway val la pena.

El podeu veure a Netflix.

The French Dispatch – Searchlight Pictures

The French Dispatch és una comèdia de Wes Anderson ambientada en la redacció d’un diari nord-americà en una ciutat francesa fictícia. L’elaboració d’un obituari porta a quatre històries de temàtiques molt diferents a la mateixa ciutat: de les revoltes estudiantils a un segrest misteriós.

Trobareu el film a les sales de cinema i a Amazon Prime Video.

Don’t Look up – Netflix

Tot i que Don’t Look up no ha estat, ni de bon tros, un dels films més aclamats per la crítica, és un dels films de l’any per l’acolliment del públic i per tot el debat i reflexions que ha suscitat a les xarxes socials. Aquest film, dirigit per Adam McKay, té un repartiment de luxe, encapçalat per Jennifer Lawrence, Leonardio Dicaprio i Meryl Streep. Narra la història de dos astrònoms que descobreixen l’amenaça que un asteroide col·lideixi amb la terra al cap de pocs mesos. Mirar d’alertar els polítics i el món en general d’aquesta amenaça en l’era de les fake news, el negacionisme i el curtterminisme polític no els serà fàcil.

El trobareu a Netflix.

Love Gets a Room – A Contracorriente Films

Love gets a Room és un drama musical dirigit per Rodrigo Cortés que se situa enmig de la Segona Guerra Mundial. Un grup d’actors jueus confinats al gueto de Varsòvia organitzen la interpretació d’una comèdia musical, malgrat la situació en què es troben. Aconsegueixen que els espectadors oblidin, per un moment, l’horror de la guerra i, darrere l’escenari, sospesen si fugir del gueto després de la funció.

El podeu veure a les sales de cinema.

Drive my car – Bitters End i The Match Factory

Drive my car, un dels films que enguany ha estrenat el director Ryûsuke Hamaguchi, explica la història de Yusuke Kafuku, actor i director de teatre que coneix Misaki, una jove que d’ara endavant serà la seva xofera. A poc a poc la seva relació i les seves converses es van tornant més profundes, fins al punt que acaben enfrontant-se al seu passat.

Aquest film serà ben aviat a Filmin.

The last duel – Disney+

The last duel és un drama basat en fets reals dirigit per Ridley Scott. Se situa a la França del segle XIV i gira entorn de l’enfrontament entre el cavaller Jean de Carrouges i l’escuder Jacques LeGris. Carrouges acusa LeGris d’abusar de la seva muller, Marguerite de Carrouges, i el rei decideix que la millor manera de resoldre-ho és amb un duel a mort. Si guanya LeGris, Marguerite serà cremada viva, per falses acusacions.

El podeu veure a les sales de cinema i a Disney+.

Annette – Elástica Films i Filmin

I encara un altre musical. Annette, de Leos Carax, narra el canvi de vida que té la parella formada per Ann, una cantant famosa, i Henry, un monologuista. El naixement de la primera filla implicarà un canvi radical en la seva relació.

Podeu veure’l a les sales de cinema, a Filmin i a Amazon Prime Video.

Guzen to sozo – Caramel

Un altre film del director Ryûsuke Hamaguchi que ha triomfat entre la crítica enguany és Guzen to sozo. El film inclou diverses històries protagonitzades per dones que tracten del penediment.

El podeu veure a les sales de cinema.

Films del 2020 que han triomfat el 2021

Hi ha films que es van estrenar a les acaballes del 2020, però que s’han vist majoritàriament durant el 2021. És el cas del triomfador dels premis Òscar, Nomadland, dirigit per Chloé Zhao, que narra la història d’una dona que, després d’haver-ho perdut tot arran de la crisi, comença a fer una vida nòmada, amb la seva caravana.

Es pot veure a Amazon Prime Video i a Disney+.

També és el cas de Druk, de Thomas Vinterberg, un drama que narra la història de quatre professors d’institut que participen en un experiment sociològic. Hauran de mantenir la taxa d’alcohol corporal al mateix nivell en la seva vida quotidiana, per a demostrar que són capaços de superar-se sota els efectes de l’alcohol.

El film, guardonat amb l’Òscar a millor film estranger, es pot veure a Netflix.

Un altre film estrenat el 2020 del qual s’ha parlat molt el 2021 ha estat Promising Young Woman. Aquesta comèdia negra d’Emerald Fennell narra la història de Cassie, que vol venjar-se de tots els homes que li han fet mal després de l’agressió sexual –i el menysteniment per part de tothom– de la seva amiga durant l’etapa universitària.

És disponible a Filmin i Movistar+.

 

Un altre exemple és el film Quo Vadis, Aida? Aquest drama bèl·lic de Jasmila Zbanic és ambientat en la guerra dels Balcans, concretament el 1995. La protagonista és una traductora que treballa per a l’ONU a Srebrenica. Quan l’exèrcit serb ocupa el poble, la seva família és entre els milers de refugiats.

El film és disponible a Filmin, Movistar+ i a les sales de cinema.

Films del 2021 que no arribaran a casa nostra fins el 2022

Alguns films ben valorats ja s’han estrenat internacionalment, però no arribaran a casa nostra fins el 2022. És el cas de Belfast, de Kenneth Branagh. És un drama ambientat en els avalots del nord d’Irlanda a final dels seixanta.

El film arribarà aviat a les sales de cinema.

Un altre film que és a punt d’arribar a les sales de cinema del país és King Richard, dirigit per Reinaldo Marcus Green i protagonitzat per Will Smith. És un film biogràfic sobre Richard Williams, el pare de les tennistes Venus i Serena Williams.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any