Fills confinats, pares confinats i sense baixa: s’agreuja una situació insostenible

  • Els curadors de criatures positives podran demanar la baixa a partir de demà, però els dels confinats negatius continuen sense alternativa

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
21.12.2021 - 21:50
Actualització: 21.12.2021 - 22:02

Són el grup d’edat amb una incidència acumulada més alta: els nens de menys de 9 anys ara s’encomanen més ràpidament que no la resta de grups. L’augment s’explica perquè són la franja d’edat més desprotegida de les campanyes de vaccinació, per bé que el 15 de desembre es va començar a donar hora als nens i nenes de 5 anys a 11. La multiplicació d’infeccions entre els infants també ha fet créixer el nombre de classes confinades durant deu dies, però els governs no han posat remei a aquesta situació insostenible: que els pares o tutors d’aquests infants, que no es poden estar sols a casa, no tenen el dret de baixa laboral durant la quarantena. Això ha forçat les famílies a cercar solucions alternatives com ara el teletreball (especialment difícil de combinar amb la cura de les criatures més petites), fer ús de dies de vacances i de permisos no retribuïts o bé recórrer als avis que, per l’edat, acostumen a ser de risc. A partir de demà, els pares de nens confinats que siguin positius tindran dret de baixa laboral perquè, en tant que contactes estrets, es trobaran obligats a fer quarantena encara que hagin estat vaccinats. Fins al darrer canvi de les restriccions, no tenien cap cobertura, ni tan sols quan tenien el fill malalt.

Nens negatius, pares confinats sense cap ajut

Però la situació continuarà essent especialment complicada per als pares dels nens que són negatius en la prova diagnòstica i que igualment tenen l’obligació d’estar-se a casa durant deu dies. Els tutors no tenen cap mena d’ajut ni alternativa per a fer-se’n càrrec durant la jornada laboral. L’argument que suposadament explica aquesta situació és que els progenitors, a diferència dels nens, no estan confinats, però aquest supòsit epidemiològic passa per alt que els infants (especialment els menors de 12 anys) no poden aïllar-se tots sols. La falta d’alternatives, a més, s’agreuja a conseqüència del retard en les proves diagnòstiques que hi ha als centres d’atenció primària, més col·lapsats per la sisena onada.

Classes confinades i sense PCR per la saturació

Segons que ha pogut comprovar VilaWeb i han confirmat fonts del Departament de Salut, hi ha centres amb classes confinades on s’han deixat de fer les proves diagnòstiques (habitualment, una PCR en el cas dels no vaccinats que no hagin passat la covid els últims sis mesos). Eren proves que abans programaven els gestors covid dels centres. La proliferació de grups confinats en algunes regions sanitàries ha fet que es decretessin les quarantenes sense poder garantir proves a tots els alumnes, de manera que es limiten a recomanar a les famílies que tinguin els infants amb símptomes i siguin contacte estret que ho comuniquin al CAP. Després, segons cada centre, se’ls programa una prova d’antígens o una PCR. Aquesta situació sobrevinguda fa que augmenti el retard en la detecció dels positius i, per tant, complica l’obtenció de baixes dels tutors, que es podran sol·licitar a partir de demà i fins a nou avís.

En mans del govern espanyol

Fa un any i mig que la Generalitat de Catalunya reclama al govern espanyol, que és el que en té la competència, que reguli un sistema de baixes laborals i posi remei a la situació. El president Pere Aragonès va dir ahir que tornaria a exigir a Pedro Sánchez que adoptés mesures de suport a les famílies que tenen els infants confinats, també en els casos en què siguin negatives. “L’impacte d’onades anteriors sobre els menors i, especialment, els infants, era molt més petita que en aquest cas”, va constatar Aragonès. Ahir hi havia 57.756 alumnes de centres educatius confinats, un 4% del total. Arran d’aquesta situació, el president va dir que era imprescindible i de justícia que el govern espanyol donés facilitats a les famílies perquè poguessin complir les quarantenes.

Un programa d’ajudes insuficient

L’estiu de l’any passat, el govern de Sánchez sospesava si concedir baixes laborals o permisos retribuïts, però al final tan sols va aplicar un programa anomenat “Me cuida”, que sobretot facilita la defensa dels treballadors assalariats que hagin de tenir cura dels fills en cas de conflicte amb l’empresa, un litigi que es tramitaria en la jurisdicció social i per procediment d’urgència. El programa els protegeix legalment en cas que s’adaptin la jornada laboral o facin una reducció de jornada i de salari si l’empresa no hi està d’acord. Unes mesures de conciliació que, segons les estatístiques, acostumen a sol·licitar majoritàriament les dones, en qui també recauen les sobrecàrregues de cures dels menors i de dependents durant la pandèmia. El 2020, el president Quim Torra va anunciar que el govern cercaria una alternativa per a les famílies afectades i va establir converses amb els agents econòmics i socials, però la situació va continuar encallada.

Ara, no totes les famílies tenen els mateixos recursos ni situacions laborals equiparables. Això s’ha pogut comprovar aquesta setmana, arran de la preocupació que un confinament imprevist els forcés a fer quarantenes que els impedissin de celebrar les festes de Nadal amb la gent estimada. Malgrat la falta d’ajuts, n’hi ha que s’han pogut organitzar perquè els fills no vagin a escola aquests últims tres dies abans de vacances per a evitar d’infectar-se o de ser declarats contactes estrets.

La vaccinació dels infants no evitarà el confinament

Un dels incentius que tenien fins ara les famílies per a vaccinar les criatures de 5 anys a 11 era, precisament, evitar els confinaments quan hi hagués un positiu a l’aula. Però el canvi de criteri de la Generalitat, amb l’obligatorietat, a partir de demà, d’estendre les quarantenes als contactes estrets vaccinats, no els salvarà de l’aïllament encara que siguin negatius i hagin rebut el vaccí, si no canvien les mesures. Avui és l’últim dia de classe del calendari escolar abans de les vacances de Nadal. Les aules es reobriran el 10 de gener. Caldrà veure l’estat de la pandèmia i quines mesures s’apliquen llavors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any