Fem ràdio des de casa

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens explica aquesta setmana a l'Internauta què necessitem per fer programes radiofònics

VilaWeb
Joan Jofra
19.02.2016 - 22:00

El 13 de febrer vam celebrar el Dia Mundial de la Ràdio. És innegable el paper que ha tingut i té la ràdio als nostres dies i poc es podia imaginar Marconi que els seus experiments amb l’emissió i la recepció de sons a través de la modulació d’ones electromagnètiques arribaria a les fites actuals. Tot i que hi ha qui n’ha predit el final, la ràdio perviurà sempre, però això sí, basant-se en uns altres formats com ara els digitals. Avui podem emetre i gestionar una emissora de ràdio creada per nosaltres mateixos a través del nostre mòbil, per exemple. Vegem com.

Continguts

És important que abans de parlar de com fer un programa sapiguem què volem emetre: continguts seriosos o volem fer un nou APM?

Ràdio analògica o digital

Aclarim que el que enregistrem és analògic, la nostra veu que es captura per micròfons és analògica, però el que guardem és digital.

I al final, el que sentim pels auriculars o altaveus és analògic.

El camí fins el receptor del so pot ser analògic (si emetem per ràdio) o digital (si emetem un podcast) i diuen que en el futur serà tot digital.

La ràdio tradicional que podem escoltar, similar a la que es va inventar Marconi, és analògica, bé sigui en AM o FM.

El DAB (Digital Audio Broadcasting) ens permet d’emetre digitalment, similar al que va passar amb la tele, tant àudio com dades en el mateix canal.

Com enregistrar

El primer que heu de decidir és si les vostres fonts de so seran analògiques o digitals. Si encara aneu en format analògic, aquestes són les meves recomanacions.

El més important és enregistrar la vostra veu, així que no sigueu estalviadors en els micròfons. No us calen els millors del món, però sí que tinguin qualitat. Mireu els de Sennheiser, l’e835, per exemple, un micròfon amb fils que entre 90-115 euros pot ser vostre o bé sense fils per uns 165.

Els micròfons han d’arribar a una taula de mescles on, com el nom diu, s’han de mesclar les entrades de diferents micròfons. No us costarà gaires diners: a partir d’uns 50 euros la de Pronomic, però n’hi ha una gran varietat. Mireu a Amazon tot el que tenen.

Si voleu fer conversions, podeu trobar adaptadors d’analògics a digital. Per exemple, aquest adaptador EC que té connectors de micròfon i auriculars a USB.

Si ja sou al món digital, busqueu un micròfon amb connexió USB directament, com el d’Auna per uns 70 euros.

Si voleu triar i remenar, tornem a can Amazon i els seus micròfons USB.

Tota l’entrada de so s’haurà de tractar, tallar, mesclar i afegir-hi efectes com per exemple canviar la velocitat de la gravació, etc. El millor programa, i lliure, és Audacity.

Com emetre?

Podcast
Un podcast és un contingut d’àudio o vídeo ja enregistrat que es pot reproduir tantes vegades com es vulgui a petició del client. Normalment és un fitxer que es baixa al dispositiu o que es pot escoltar en streaming.

Podem tenir el nostre servidor a on guardar els programes o bé fer servir el d’uns altres proveïdors, que ens alliberaran del cost de l’amplada de banda.

Els d’Apple no et guarden els fitxers, però els inclou en el seu catàleg. Aquesta pàgina d’Apple té les FAQ per a creadors de podcasts.

Una llista de podcasts en català, la teniu a Podcatalà.

Uns altres sistemes de promoure el podcast és publicar-lo a més plataformes com iHeartRadioRadioline.

I llocs a on guardar els teus podcasts de manera gratuïta com Ivoox, sense límit d’espai.

Shoutcast

En directe amb Shoutcast, et permet que ells es facin càrrec d’emetre o bé et donen els programes per posar en marxa el teu servidor. Combinat amb Winamp, cobreix totes les necessitats per emetre. Han canviat d’amo, d’AOL a Radionaomy.

Si voleu un document que us ho detalla pas a pas, els de Creaturadio tenen un tutorial molt detallat.

Spreaker

Spreaker us permet tots els passos, des de la creació, la distribució i, al final, la mesura de la vostra popularitat.

Tenen un programa, Spreaker Studio for Desktop o bé Spreaket Studio for Mobile, versió d’ordinador, Win o Mac, o versió per a iOS i Android.

I us ajuda a fer el vostre podcast i porta alguns efectes de so ja preparats: però d’efectes, en podeu trobar molts més, i lliures, a Freesound.

Sigui com sigui, el que heu de fer és convèncer els vostres oients que ho facin i ho tornin a fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any