Comença l’exhumació de la fossa 115 de Paterna, per a localitzar 157 víctimes del franquisme

  • El dirigent de Podem, Pablo Iglesias, hi té enterrat un familiar i ha acudit a l'acte acompanyat de la seva mare

VilaWeb
Redacció
01.04.2019 - 15:43
Actualització: 02.04.2019 - 00:11

Comencen els treballs per a exhumar les restes de la fossa 115 del cementiri de Paterna (l’Horta Oest) on s’espera trobar 157 afusellats pel franquisme, entre els quals un besoncle del dirigent de Podem, Pablo Iglesias, que ha acudit a l’acte acompanyat de la seva mare.

El director arqueològic de l’equip encarregat de les excavacions, Miguel Mezquida, ha explicat a Iglesias què s’havia fet fins ara. Ha dit que en una setmana es podrà delimitar la fossa 115, però que tot plegat pot durar un any i mig. Més endavant, començarà la identificació dels cossos.

‘No es tracta de desenterrar el passat, sinó de mirar al futur’
Pablo Iglesias ha dit que per a ell era molt dolorós que ni la seva àvia ni la seva tia, ja mortes, haguessin pogut viure aquest moment. Ell no considera que aquest fet sigui de l’àmbit privat: ‘Això té a veure amb la dignitat d’un país i la mirada al futur. No es tracta de desenterrar el passat, sinó de mirar al futur’, ha dit. I encara ha afegit: ‘Un país decent no pot conservar fosses com aquesta. La nostra pàtria continua tenint un deute amb els qui van defensar la democràcia i la justícia social.’

Iglesias ha explicat els detalls d’aquesta història personal a Facebook, durant el viatge a València. ‘Miro per la finestra mentre l’AVE avança a tota velocitat cap a València. Aquest viatge que avui no durarà més de dues hores el va fer la meva tia Ángeles unes quantes vegades l’any 1939 amb camions que van accedir a transportar a la germana d’un represaliat. Fer aquest viatge fa vuitanta anys per anar a una presó era molt difícil. La meva tia sabia que afusellarien el seu germà’, ha escrit.

I encara ha afegit: ‘Avui faig amb la meva mare el viatge a Paterna, on obriran la fossa en què sembla que hi ha les restes del meu oncle i dels seus companys. Avui veuré el mur on el van afusellar. La meva tia Ángeles em va contar que havia vist sortir de la presó el camió on els traslladaven cap a la paredassa. Les germanes del meu oncle van morir sense poder fer el viatge que fem avui la meva mare i jo. No van poder enterrar les restes del seu germà amb els dels seus pares. I no podran veure com ho fan la seva filla i el seu nét.’

‘Una democràcia no pot tenir fosses’
La diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha recordat que tal dia com avui de fa vuitanta anys es va acabar la guerra del 1936-1939 i va començar un període de quaranta anys de repressió. ‘N’és una prova l’existència de fosses de la vergonya com la 115 –ha dit–, la desena que s’obrirà en un exercici de justícia, memòria i reparació. Durant aquests últims quatre anys, amb l’ajuda econòmica de la Diputació de València, s’han recuperat les restes de 750 represaliats’, ha dit.

‘Una democràcia no pot tenir fosses i aquesta feina d’exhumació s’havia d’haver fet molt abans’, ha afegit Pérez entre crits de ‘Visca la República’ dels familiars presents.

La presidenta de l’Associació de Familiars de la Fossa 115 ha destacat: ‘Això és el primer pas cap a la fi per a poder trobar les restes del meu avi, afusellat aquell horrible 19 de desembre de 1939.’ I ha demanat que es retorni a les víctimes ‘la dignitat que van voler llevar-los’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any