Europa.- Més de mil persones han mort aquest any al Mediterrani intentant arribar a Itàlia

  • Més de mil persones han mort en la ruta migratòria entre Líbia i Itàlia des que va començar l'any, segons un nou balanç de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), que alerta d'una pujada tant en les defuncions com en el nombre d'arribades a les costes italianes.

VilaWeb
Redacció
25.04.2017 - 19:57

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

Més de mil persones han mort en la ruta migratòria entre Líbia i Itàlia des que va començar l’any, segons un nou balanç de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), que alerta d’una pujada tant en les defuncions com en el nombre d’arribades a les costes italianes.

L’últim balanç de l’OIM, divulgat aquest dimarts, estima en 1.002 el nombre de persones mortes en el Mediterrani Central, al qual caldria sumar altres 50 morts en la ruta cap a Espanya i altres 37 de camí cap a Grècia i Xipre. En total, han perdut la vida 1.089 migrants des del passat 1 de gener.

Més de 43.000 migrants han arribat en 2017 a les costes del sud d’Europa, dels quals gairebé 37.000 van arribar a Itàlia. Molts d’ells ho van fer gràcies a l’ajuda de les missions oficials i de les ONG que patrullen el Mediterrani, a les quals l’OIM ha volgut defensar expressament.

“La presència dels vaixells en el Mediterrani no constitueix un al·licient que inciti a la migració”, ha esgrimit el responsable de la missió de l’OIM en aquesta zona, Federico Soda. En aquest sentit, ha recordat que aquestes intervencions han estat “essencials per salvar milers de vides”.

El responsable de l’OIM per a la UE, Eugenio Ambrosi, ha recordat que “salvar vides és la consideració i responsabilitat principals de tots els actors implicats”. Tant ell com Soda han recordat que el debat no és aquest, sinó resoldre les situacions que obliguen milers de persones a embarcar-se en aquesta perillosa ruta.

“Que les morts en el mar aconsegueixin nivells rècord aquest any indica que alguna cosa està molt malament”, ha lamentat Ambrosi, que ha descartat que s’hagi “provat” la suposada “col·lusió” entre les ONG i les màfies que trafiquen amb immigrants. El responsable de l’OIM sí que ha admès, no obstant això, que “el fet que els vaixells de rescat de les ONG operin tan prop de les aigües líbies pot ser utilitzat pels traficants”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any