Eurodiputats reclamen a la UE que insti Espanya a acabar amb la impunitat del franquisme

  • 'La justícia no prescriu, no pretenem venjança, sinó reparació', assegura Ernest Maragall en una conferència de premsa amb vuit partits de tot l’Estat

VilaWeb
ACN
24.11.2015 - 18:05
Actualització: 24.11.2015 - 18:08

Els eurodiputats de vuit partits han exigit a la Unió Europea que insti Espanya a investigar i jutjar els crims del franquisme. Els representants d’ERC-NeCAT, CDC, ICV, UDC, PNB, Bildu, Compromís i Podem han presentant una declaració escrita que recorda que ‘el principi de justícia universal fa impossible que continuï la impunitat dels crims’ del franquisme i ‘obliga l’estat a jutjar-ne els responsables’. Els eurodiputats han demanat a la Comissió Europea que demani a Espanya que ‘accepti les peticions d’extradició’ de la justícia argentina que porta els casos del franquisme. A més, reclamen que Brussel·les ‘pari més atenció a la recuperació de la memòria històrica’.

‘Franco va manar durant 40 anys i fa uns altres 40 que va morir. I gairebé no ho sembla’, ha lamentat l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras, en una roda de premsa conjunta amb la resta de partits al Parlament Europeu a Estrasburg. ‘El PP creu que Franco potser no va ser un bon president, però no qüestiona la seva legitimitat’, ha lamentat el republicà, que considera que ‘aquí hi ha la raó’ dels ‘mals’ que pateixen Espanya i Catalunya. ‘Políticament no tenir memòria és no tenir vergonya’, ha denunciat Terricabras.

En la mateixa línia, el seu soci de coalició, Ernest Maragall, ha recordat que ‘alguns delictes no prescriuen’. ‘La justícia no prescriu, no pretenem venjança, sinó reparació’, ha dit l’eurodiputat català, que ha denunciat que si no es pot honorar la memòria dels morts ‘qui mor lentament, però realment, és la convivència i la democràcia’. Maragall ha advertit que ‘sense una segona i real transició l’Estat espanyol no té cura’.

Des de CDC l’eurodiputat Ramon Tremosa ha assegurat que ‘la principal herència del franquisme és avui una cultura política clarament antidemocràtica’ a Espanya. Tremosa ha lamentat que hi hagi ‘silenci’ al voltant de la figura de Franco per part de ‘partits com PP i Ciutadans, que segueixen negant-se a condemnar plenament el franquisme’. ‘Per sobre de qualsevol memòria social i de silencis i oblits hi ha els fets: assassinats, repressió, genocidi cultural i lingüístic, censura, corrupció econòmica i moral, complicitats intel·lectual’, ha lamentat.

L’eurodiputat de Podem Miguel Urbán ha demanat al Parlament Europeu que ‘es pronunciï i demani justament al parlament espanyol que jutgi o deixi jutjar els crims del franquisme’. ‘No pot ser que siguem el segon país del món, del món i no d’Europa, amb més desapareguts, només per darrere de Cambodja’, ha denunciat, remarcant que ‘no és una qüestió d’obrir ferides del passat, sinó de poder tancar-les’.

Des d’Esquerra Unida, l’eurodiputada del País Valencià Marina Albiol ha indicat que a partir d’ara els parlamentaris d’aquests vuit partits remarcaran a Brussel·les i Estrasburg que ‘la recuperació de la memòria històrica és una de les responsabilitats de la UE’, i més si aquesta memòria fa referència a aspectes dels drets humans. Els eurodiputats, a més de la declaració, promouran una pregunta oral sobre aquesta qüestió al plenari per tal que es generi debat entre la resta de representants europeus.

A més de Terricabras, Maragall, Tremosa, Urbán i Albiol, la iniciativa també té el suport d’Ernest Urtasun, d’ICV, d’Izaskun Bilbao, del PNB, de Josu Juaristi, de Bildu, de Jordi Sebastià, de Compromís, i de Francesc Gambús, d’Unió Democràtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any