EUA.- Científics de tot el món recorden a la classe política la importància de la seva tasca en una marxa històrica

  • Milers de científics de tot el món han encapçalat aquest dissabte, Dia de la Terra, l'anomenada Marxa per la Ciència que se celebra en més de 600 ciutats del planeta amb l'objectiu de recordar a la classe política --començant pel president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva temuda política de retallades sobre projectes d'investigació-- la importància de la seva tasca en pro de l'interès públic.

VilaWeb
Redacció
22.04.2017 - 20:55

WASHINGTON, 22 (EUROPA PRESS)

Milers de científics de tot el món han encapçalat aquest dissabte, Dia de la Terra, l’anomenada Marxa per la Ciència que se celebra en més de 600 ciutats del planeta amb l’objectiu de recordar a la classe política –començant pel president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva temuda política de retallades sobre projectes d’investigació– la importància de la seva tasca en pro de l’interès públic.

La marxa té el seu epicentre a Washington, on coneguts divulgadors com Bill Nye han denunciat, sota una intensa pluja i davant milers de persones, “els legisladors de tot el món que ignoren deliberadament, i fins i tot reprimeixen activament, el món de la ciència”.

“És una actitud que no va en interès de ningú. Les nostres vides han millorat gràcies a l’aigua potable, a l’electricitat, a l’accés a la informació global. Hem de salvar el món”, ha proclamat.

RETALLADES

Un dels grans detonants de la marxa ha estat la proposta de l’Administració Trump, presentada el passat mes de març, per retallar 54.000 milions de dòlars en programes públics per incrementar la despesa en defensa, un pla que, segons les organitzacions científiques nord-americanes, tindrà un gravíssim impacte en les polítiques d’investigació i desenvolupament.

“Trump pot haver encès la metxa, però no és el nostre principal objectiu”, ha declarat a la CNN la copresidenta honorària de la marxa, la biòloga molecular Lydia Vila-Komaroff.

“L’objectiu principal és el de ressaltar la importància que juga la ciència en la nostra societat i recaptar suport per a la comunitat científica a l’hora de prosseguir amb els avanços”, ha afegit.

Entre els presents també s’hi trobava l’antic assessor científic de l’expresident Barack Obama, John Holdren, que ha destacat a ‘The Guardian’ que les marxes no són de cap manera un intent de preservar el seu treball: “Si el sou fos la nostra prioritat, ens dedicaríem a una altra cosa. El que ens importen són els fons. Si ens els retallen, hi sortirà perdent la societat sencera”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any