Què ha passat amb l’estudi que va detectar el coronavirus en les aigües residuals de Barcelona el març del 2019?

  • El biotecnòleg Xavier Dengra denuncia que la UB no ha esmenat l'estudi, tot i que no s'ha publicat en cap revista especialitzada i ha rebut tota mena de crítiques

VilaWeb
Redacció
18.08.2021 - 09:22
Actualització: 18.08.2021 - 12:10

L’estiu passat, un estudi de la Universitat de Barcelona va formular una hipòtesi cridanera i rocambolesca sobre la pandèmia: el març del 2019, vuit mesos abans dels primers casos confirmats de la covid-19, ja s’havia detectat el virus a les aigües residuals de Barcelona.

Segons que va explicar el grup de recerca de Virus Entèrics de la UB, la detecció retrospectiva de casos de la covid-19, emmascarats per la grip, els va portar a analitzar mostres congelades d’aigües residuals entre el gener del 2018 i el desembre del 2019.

“Totes les mostres van ser negatives en presència de genomes de SARS-CoV-2 excepte la del 12 de març de 2019. Els nivells de SARS-CoV-2 eren molt baixos, però van sortir clarament positius per PCR i, a més, emprant dues dianes diferents”, va declarar Albert Bosch, un dels signants de l’estudi i president de la Societat Espanyola de Virologia.

Ara, només dos dies després de fer-se públics els resultats, unes quantes veus de la comunitat científica van criticar i posar en dubte les conclusions de l’estudi. El professor de la University College de Londres François Balloux, que ha participat en investigacions importants sobre la pandèmia, va dir: “És altament irresponsable haver publicat una investigació preliminar basada en evidències poc curoses, incompletes i qüestionables.”

Un any després, el biotecnòleg Xavier Dengra ha repassat el recorregut de l’estudi de la UB i diu que ha estat referenciat en més d’una seixantena d’articles, tot i que no s’ha publicat en cap revista especialitzada. És a dir, no ha estat revisat i validat per uns altres científics o per un comitè editorial.

En un fil a Twitter, lamenta que el grup de recerca de la UB no hagi fet una esmena pública de l’estudi. Enguany, el mateix grup ha publicat un altre article sobre les aigües residuals durant la primera onada de la pandèmia, en què no fa cap referència a la presència del coronavirus a les de Barcelona el març del 2019.

“Ha caigut en l’oblit i ja ningú li dóna importància, però roman visible com a coneixement científic, ha estat citat en obres posteriors com a vàlid, no ha estat esmenat com toca i és una mala praxi”, diu Dengra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any