Comença un estudi per entendre millor la covid persistent i analitzar l’efecte dels vaccins en aquests pacients

  • La recerca l'impulsen IDIAPJGol, ISGlobal i el Vall d'Hebron Institut de Recerca

VilaWeb
ACN
28.10.2021 - 16:50
Actualització: 28.10.2021 - 16:56

Uns quants centres de recerca i hospitalaris de Catalunya han iniciat un estudi per analitzar l’efecte de la vaccinació en persones amb covid-19 persistent. Investigadors de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) volen entendre els mecanismes immunopatogènics de la covid-19 persistent i avaluar l’efecte i la duració dels vaccins. Els investigadors creuen que els vaccins contra la covid-19 podrien ajudar aquests pacients, disminuint la intensitat de símptomes. L’estudi compta amb una mostra de 300 pacients i es fa en col·laboració amb el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la covid-19 a Catalunya.

La covid-19 persistent és la nomenclatura que es fa servir per anomenar els casos de pacients amb símptomes de durada superior a les quatre setmanes d’ençà de l’inici de la malaltia. S’estima que fins a un 10% de pacients la poden patir. Els símptomes es poden allargar durant sis mesos. El perfil de covid-19 persistent correspon fonamentalment a una dona menor de quaranta-cinc anys, que durant la infecció no va necessitar hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi, segons que detalla l’investigador principal del grup de Recerca Clínica/Innovació en la Pneumònia i Sèpsia (CRIPS) del VHIR, Jordi Rello.

Sobre les causes hi ha diverses hipòtesis. Una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra és que es produeixi aquesta resposta a la infecció de manera molt forta i això produeixi danys en teixits. També podria ser que es produïssin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos. La investigadora principal de l’estudi a ISGlobal, Gemma Moncunill, ha destacat la importància de trobar biomarcadors per poder buscar tractaments efectius, fer el seguiment i millorar la qualitat de vida dels pacients.

El paper dels vaccins

Es creu que els vaccins podrien ajudar a reduir els símptomes, però es desconeix si totes els actuals tindrien aquest potencial efecte beneficiós ni quant de temps durarien. En un estudi previ col·laboratiu de l’IDIAPJGol, el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19 i l’Institut Català de la Salut, amb més de 2.000 persones, es va definir els perfils clínics de la covid-19 persistent i la seva relació amb la qualitat de vida.

Ara, en aquest estudi s’investigaran els mecanismes immunopatogènics analitzant el perfil d’anticossos davant del virus, els anticossos autoimmunes, biomarcadors de dany als teixits i l’activació i inflamació immunològica. Els participants han d’assistir a un dels set centres habilitats arreu del país i a fer-se una extracció de sang en diverses visites durant dos anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any