Estrasburg avala les ‘devolucions en calent’ a la tanca de Melilla

  • La decisió revoca la sentència condemnatòria per expulsió col·lectiva 'sense mesura judicial prèvia'

VilaWeb
EFE
13.02.2020 - 15:41
Actualització: 13.02.2020 - 19:11

La Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat avui les devolucions sumàries –conegudes com a devolucions ‘en calent’– de migrants a la frontera de Melilla al Marroc i considera que són legals i no contràries als drets humans.

La decisió dels disset magistrats que conformen la Gran Sala del Tribunal d’Estrasburg s’ha conegut aquest dijous en una vista pública. Aquest pronunciament de la gran sala del TEDH és oposat a la sentència inicial emesa per aquest mateix tribunal l’octubre de 2017, quan va condemnar a Espanya per tornar al Marroc a dues migrants que van saltar la tanca de Melilla el 13 d’agost de 2014 en considerar que es va vulnerar el Conveni Europeu dels Drets Humans.

Aquesta condemna –que ara ha estat revocada pel mateix tribunal– va ser recorreguda pel govern espanyol, un recurs que finalment ha permès l’absolució d’Espanya. La Gran Sala del Tribunal sosté que els dos migrants van optar per no utilitzar ‘el procediment legal’ per entrar en territori espanyol i que la seva devolució és ‘conseqüència de la seva pròpia conducta’.

Segons recalca el tribunal, ells mateixos es van situar ‘deliberadament’ en una ‘situació d’il·legalitat’ en creuar la frontera per un lloc ‘no autoritzat’. A més de no utilitzar les vies legals d’entrada, ho van fer al costat d”un grup gran’ i mitjançant ‘l’ús de la força’, tal com destaca el tribunal.

Les conegudes com ‘devolucions en calent’ van ser regularitzades el 2015 pel Govern de Mariano Rajoy a través de la figura del ‘rebuig frontera’, que va ser inclosa en una disposició de la Llei de Seguretat Ciutadana. El PSOE, en arribar a la Moncloa, va continuar realitzant aquest tipus de devolucions de migrants al Marroc, al·legant que es feia ‘en compliment de la legislació vigent’.
No obstant això, el tribunal europeu en l’any 2017 va condemnar a Espanya per expulsar de forma immediata a un ciutadà de Mali i un altre de Costa de Marfil al Marroc, després enfilar-se a la tanca de Melilla el 13 d’agost de 2014.

El tribunal va considerar llavors que es va produir una expulsió col·lectiva contrària a la Convenció Europea dels Drets Humans. Per això, va condemnar a l’Estat a indemnitzar amb 5.000 euros a cada demandant, representats per dos advocats col·laboradors del Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans (ECCHR), Gonzalo Boyé i Carsten Gericke.

Però aquesta condemna del TEDH va ser recorreguda pel govern de Mariano Rajoy. L’argumentari va consistir a parlar de ‘rebutjos en frontera’ perquè els migrants que salten la tanca hispanomarroquina no trepitgen sòl espanyol fins que no sobrepassin els agents dels cossos i forces de Seguretat de l’Estat que la custodien.

A la seva arribada a Govern en 2018, el PSOE va decidir mantenir el recurs interposat per l’anterior executiu de PP, tot i que els socialistes es van comprometre a paralitzar les devolucions sumàries. És més, el 2015 els socialistes van presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la llei de Seguretat Ciutadana –coneguda com a ‘llei Mordassa’–, igual que van fer altres grups de l’oposició. El Tribunal de Garanties encara no s’ha pronunciat al respecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any