Fira de l’Avet d’Espinelves: un dels mercats de Nadal més emblemàtics

  • Es preveu que les nou parades especialitzades en la venda d’avets despatxaran uns 4.000 arbres durant els deu dies de fira

VilaWeb
Redacció
28.11.2019 - 17:00
Actualització: 28.11.2019 - 23:36

S’acosta Nadal i arriba una de les fires més emblemàtiques de Catalunya. Aquest cap de setmana comença la Fira de l’Avet d’Espinelves, que s’allargarà fins al 8 de desembre. Aquesta petita vila de la comarca d’Osona, que conserva l’essència de la Catalunya romànica, es transforma per acollir milers de visitants que hi van a cercar el seu arbre de Nadal.

El principal reclam de la fira són els avets, que es conreen en aquesta àrea. Les tres varietats més demanades són l’avet de Normandia (Abies nordmanniana), l’avet vermell (Abies excelsa) i l’avet de Masjoan (Abies masjoani). En total, es preveu que les nou parades especialitzades en la venda d’avets en despatxaran al voltant de 4.000 durant els deu dies de fira.

Espinelves preveu de rebre entre 60.000 i 90.000 visitants. Com ja és habitual, el pont de la Puríssima és quan s’espera més afluència de gent, perquè coincideix amb el Mercat Medieval de Vic.

Espinelves

Però a la Fira de l’Avet no s’hi venen arbres de Nadal i prou. Durant aquests dies Espinelves s’omple de parades amb tota mena de productes per a guarnir les cases durant les festes. Hi haurà botigues dedicades a la venda de tots els elements necessaris per al pessebre, com ara cases de suro, figuretes i elements vegetals.

La fira es complementa amb més de vuitanta parades de venda d’artesania i productes naturals, d’embotits, formatges, neules i torrons. Alhora, diversos artesans que treballen durant tot l’any al poble faran una mostra d’oficis per als visitants.

El canvi climàtic complica el conreu d’avets a Catalunya

La regió del Montseny-Guilleries és la principal productora d’arbres de Nadal del sud d’Europa. Cada any, aproximadament, se n’hi produeixen un milió. Segons el president de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal, Albert Gallifa, aquesta zona és ‘privilegiada’ pel fet que té un subclima atlàntic dins un clima mediterrani, cosa que garanteix més hores de sol i, alhora, nits fresques.

Malgrat això, el canvi climàtic i la consegüent pujada de temperatures complica el cultiu d’aquesta espècie, especialment durant el primer any de vida. La calor extrema que ha fet aquest estiu, juntament amb la falta de pluja, ha fet que, per primera vegada, els productors d’Espinelves hagin hagut de regar, un per un, els arbres de Nadal plantats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any