L’estat espanyol és el que té més artistes empresonats, segons l’ONG Freemuse

  • L'ONG assegura que l'estat espanyol encapçala el rànquing de repressió artística, amb catorze empresonats · Supera l'Iran, Turquia i Myanmar

VilaWeb
ACN
16.04.2020 - 09:31
Actualització: 16.04.2020 - 10:12

L’estat espanyol és el que té més artistes empresonats, segons dades del 2019 de Freemuse, una organització internacional que defensa el dret de lliure expressió artística. L’estat espanyol encapçala aquest rànquing amb 14 artistes a la presó, seguit de l’Iran amb 13, Turquia amb 9 i Myanmar amb 8. Freemuse ha analitzat 700 casos de tot el món i ha identificat un total de 71 artistes empresonats, la majoria per ‘haver criticat el govern’. Tanmateix, Freemuse no inclou l’estat espanyol entre els països que preocupen més per la vulneració de la llibertat d’expressió artística, on sí que hi ha França, els Estats Units i Turquia.

Freemuse adverteix que el nacionalisme i el populisme han fet intensificar les restriccions a les expressions artístiques i destaca el ‘deteriorament important’ als països on tradicionalment s’havia protegit la llibertat d’expressió. La música continua essent l’expressió artística més censurada, amb el 32% dels casos; en segon lloc hi ha l’art visual, amb el 26%.

El cas de l’estat espanyol

L’ONG explica que hi ha 14 artistes empresonats a l’estat espanyol afectats per ‘un mal ús de les lleis antiterroristes’. De totes maneres, no detalla qui són. ‘Les ambigües definicions de terrorisme permeten als governs d’investigar artistes amb acusacions d’enaltiment del terrorisme, tal com es veu a Turquia i Espanya’, diu.

L’informe de Freemuse també posa Espanya d’exemple de la censura per motius religiosos en l’àmbit artístic. I afegeix que aquesta repressió pot augmentar si Vox ‘continua construint el seu electorat entre els conservadors catòlics més durs i els nacionalistes més favorables a recentralitzar Espanya’.

L’informe, a la Comissió Europea

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha anunciat que portarà el report de Freemuse a la Comissió Europea ‘per saber què pensa sobre aquestes dades tan preocupants i, sobretot, per saber què farà per protegir la llibertat d’expressió artística a Europa’. Per Riba, la comissió no pot escudar-se dient que aquesta repressió és ‘un afer intern dels estats’, perquè palesa una vulneració dels drets fonamentals de ciutadans de la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any